Sari la conținut

Un interviu perfect

Un interviu perfect

Un interviu perfect –ce arata studiile ca functioneaza

In ultimii 30 de ani, psihologii au avut curiozitatea de a afla raspunsul  la intrebarea: ”Cum arata un interviu perfect?”.
Poti sa intrebi orice angajator asupra motivelor pentru care au ales anumiti candidati, iar raspunsurile lor vor fi similare: cele mai bune calificari si cea mai multa experienta. Nimic deosebit pana aici!
Insa doi cercetatori, Chad Higgins si Timothy Judge, nu s-au multumit cu aceste raspunsuri si au vrut sa analizeze mai departe aceasta situatie.
Ei considerau ca angajatorii se pacalesc, amagesc in ceea ce priveste criteriile de selectie si ca, de fapt, alegerile lor se bazeaza pe alte criterii, de care nu sunt foarte constienti.
Presupun ca si pe tine te-ar interesa sa afli care sunt aceste criterii, nu?
Dupa ce au urmarit peste 100 de studenti in incercarile lor de a obtine o slujba si tinand cont si de CV-urile lor, au ajuns la urmatoarea concluzie, care in mare masura, darama multe mituri: cel mai important factor in reusita unui interviu este agreabilitatea.
Candidatii care sunt perceputi ca fiind agreabili, placuti, incantatori sunt cei care reusesc sa-si ”farmece” angajatorii in obtinerea postului.

Fireste, acum vine intrebarea: “Cum sa fiu mai agreabil, placut?” Pentru a fi perceput mai agreabil, iata ce poti face:

  • Gaseste ceva care iti place despre companie si fa cunoscut acest lucru.
  • Arata un interes autentic fata de ceilalti.
  • Ofera complimente sincere celui cu care dai interviul.
  • Discuta despre subiecte care nu au legatura cu interviul, dar pe care le ai in comun cu intervievatorul.
  • Arata-ti interesul despre criteriile in care sunt ocupate pozitiile in companie.
  • Fii entuziasmat despre organizatie si pozitia pentru care te-ai prezentat la interviu.
  • Zambeste si pastreaza contactul vizual.
  • Foloseste cuvinte comune.
  • Vorbeste frumos despe ceilalti, calitatile pe care le folosesti sa-I descrii pe ceilalti, iti vor fi transferate inconstient tie de catre intervievator.

Punctele slabe ma fac mai agreabil sau cele forte? Punctele slabe trebuiesc spuse la inceput, ele reprezentand un semn de deschidere si integritate, iar cele forte trebuie prezentate la sfarsit, aratand modestie.
In cazul in care vei face greseli: sa versi un pahar cu apa, sa oferi un raspuns balbait, nu te jena. Exista o veste buna. Situatiile si lucrurile de care ne este jena si despre care avem impresia ca sunt observate de toata lumea, in realitate sunt observate de mult mai putina lume. Acest efect se numeste biasul “reflectorului”. Noi suntem mult mai focusati asupra propriei persoane decat ceilalti sunt asupra noastra si supraestimam vizibilitatea lucurilor si situatiilor din cauza carora ne jenam.

*59 Seconds – Richard Wiseman, Alfred A. Knopf, New York, 2009