Sari la conținut

Traumele pot avea efecte pozitive?

Evenimentele negative nu ocolesc pe nimeni si in viata fiecaruia dintre noi exista pierderi, nenorociri sau chiar traume. Fireste, cu orice eveniment negativ trait durerea este inevitabila; suferim, plangem, disperam. Insa, acest articol nu este despre durere, ci despre ce se naste dupa durere.

Dar ce se intampla cu noi dupa asemenea evenimente nedorite, ramanem blocati in suferinta?

Exista o veste buna, majoritatea persoanelor nu numai ca reusesc sa depaseasca durerea, dar incep datorita obstacolelor cu care s-au confruntat, sa-si schimbe conceptia despre ei, despre altii si despre lume. Exact, marea parte a oamenilor care trec prin evenimente traumatizante evolueaza datorita identificarii sau dezvoltarii de noi resurse necesare in depasirea obstacolelor.

Noi, oamenii in general, suntem destul de rezilienti. Rezilienta este capacitatea de a rezista in fata adversitatilor vietii. Din studiile dedicate acestui domeniu, al rezistentei si flexibilitatii noastre in fata evenimentelor tragice, au reiesit date surprinzatoare.

De exemplu, victimele violului sunt expuse intr-o masura mult mai mare riscului de a dezvolta tulburari psihice decat persoanele care nu au fost expuse unor abuzuri si au reactii anxioase, depresive, cosmaruri si ganduri de sinucidere, dar cu toate acestea 50% dintre victime, dupa sase luni de la evenimentul traumatizant si fara a beneficia de psihoterapie, revin la modul in care se simteau inainte de viol.

Si in cazul veteranilor de razboi, multi dintre ei reusesc sa depaseasca atrocitatile la care au asistat si sa evolueze si chiar dupa astfel de traume.

Desigur, unii dintre noi sunt suficient de norocosi si nu trec prin asemenea situatii extreme, insa toti avem parte de evenimente ce implica schimbari sau pierderi dureroase, cum ar fi: o despartire, pierderea locului de munca, mutatul intr-un oras nou, pensionarea, nasterea unui copil, accidente, boli grave sau chiar moartea persoanelor dragi.

Cele mai importante studii despre rezilienta denota ca exista trei modalitati principale prin care putem sa depasim traumele si pierderile.

O prima resursa prin care reusim sa depasim traumele implica relatiile interumane.

Familia si prietenii devin mai importante pentru persoana in cauza si va trata cu mai mult devotament relatiile apropiate. Iar dupa un anumit interval de timp de la eveniment, acea persoana isi dezvolta sau isi amplifica anumite calitati precum: bunatatea, generozitatea, iertarea si recunostinta; cel mai probabil aceste noi virtuti au legatura cu compasiunea nascuta din propria suferinta.

Alt aspect care ne ajuta sa depasim evenimentele tragice este noul mod in care ajungem sa ne privim pe noi insine in urma situatiilor depasite.

O persoana care trece peste anumite obstacole incepe sa-si identifice abilitatile si calitatile de care a dat dovada in situatia respectiva sau poate chiar sa descopere ca detine resurse nebanuite, astfel incepe sa capate mai multa incredere in fortele proprii. Mai mult, supravietuitorii incep sa perceapa viitoarele obstacole ca pe noi provocari, fiindu-le mai putin teama de probleme si dificultati.

Cea de-a treia modalitate de a depasi traumele implica schimbarea conceptiilor despre viata. Situatiile extreme ne fac sa ne punem tot felul de intrebari, sa cautam raspunsuri si explicatii pentru a intelege de ce ni se intampla lucruri groaznice. Aceste reflectii sunt punctul de plecare catre noi filozofii de viata si chiar catre un nou sens al vietii sau existentei lor, identificandu-se cu o misiune. Se intampla des ca in astfel de situatii persoanele sa-si formeze noi credinte religioase sau spirituale puternice, cautand o relatie profunda, fie cu Dumnezeu, fie cu Mama Natura.

De asemenea, se naste o dorinta mai puternica pentru cunoastere, de punere in evidenta a punctelor forte, de a avea grija de persoanele dragi sau chiar de a lupta pentru dreptate, natura sau echitate sociala.

Daca noile conceptii sunt transpuse in actiuni dupa depasirea stresului cauzat de trauma, atunci persoana va avea un tel si isi va construi un nou sens al vietii, ceea ce va genera pe termen lung beneficii psihice, sociale si de sanatate.

In concluzie, poti privi din mai multe perspective traumele, nu toata lumea esueaza in depasirea lor, ba chiar majoritatea persoanelor devin mai puternice, mai increzatore si mai dedicate unui scop. Si chiar daca vei face parte dintre cei care nu gasesc un sens in evenimentele tragice, inevitabil vor exista in viata ta si momente placute, pline de semnificatie si importanta pentru tine.