Cand ai fost ultima data absorbit/a de o activitate, cand timpul parca a zburat si nimic in jur nu mai exista?
Starea de flux, termenul pe care Mihaly Csikszentmihalyi l-a ales pentru a descrie aceasta stare, este acea traire care amplifica aspectele pozitive ale experientei umane: bucuria, creativitatea si procesul implicarii totale in viata.
Mihaly Csikszentmihalyi si-a dedicat cariera cercetarii starii de flux. Starea de flux apare in momentele in care persoanele sunt atat de implicate intr-o activitate incat par absorbite, nimic nu pare sa mai existe in jur, timpul zboara, iar experienta este atat de placuta incat ar face-o cu orice pret. Acesta stare de flux este cea care ne creste calitatea timpului petrecut, contribuind la cresterea sentimentului de bunastare personala – fericire, este cea care da un sens activitatilor noastre, uneori fiind chiar un proiect al vietii care ne ofera regulile si actiunile pentru a trai acest flux optimal. Cei care intra mai des in starea de flux se simt mai activi, creativi, puternici, mai concentrati.
Revenind la intrebare, tu cand ai trait ultima oara o experienta de genul asta? Cand a fost ultima data cand te-ai gandit cat de mult iti place cum iti petreci timpul, cat de mult iti place ceea ce faci la job, cat de mult iti place cum iti petreci timpul liber ori cand te-ai gandit la sensul lucrurilor care te inconjoara?
Calea catre sens este cea a asumarii responsabilitatii fata de noi insine. Depasirea temerilor si obstacolelor care apar in viata de zi cu zi solicita o mai mare autonomie fata de mediul nostru social; ca reactiile si emotiile noastre sa nu depinda exclusiv de felul in care le recompenseaza societatea. Pentru a obtine aceasta autonomie e nevoie sa invatam singuri sa ne oferim recompense, sa invatam sa ne bucuram si sa oferim sens activitatilor si vietii noastre.
Fericirea nu este oferita de parerile celorlalti despre noi si nici de bunurile materiale – studiile arata, ca dincolo de pragul saraciei, venitul coreleaza slab cu sentimentul de fericire- ci ea se construieste prin imaginea pe care ne-o trasam despre propria persoana si lucrurile care ni se intampla.
Care sunt activitatile care produc starea de flux?Pentru ca o activitate sa devina o experienta optimala si sa poata produce starea de flux trebuie sa fie stimulativa si sa solicite aptitudinile personale. De asemenea, este nevoie ca activitatea sa aiba scopuri clare si feedback, sa necesite concentrare, sa implice pierderea constiintei de sine si perceperea alterata a timpului – durata devine irelevanta si orele par minute. Experiente-flux survin atunci cand facem fara efort o actiune si abilitatile personale sunt concentrate in totalitate asupra depasirii acelui obstacol care poate fi depasit. Activitatile de acest gen pot solicita mintea sau corpul.
Printre activitatile cele mai universale generatoare de flux se numara cititul si compania celorlalti, socializarea, atunci cand criteriile de mai sus sunt indeplinite. Fericirea noastra este la cel mai inalt nivel in timp ce mancam, atunci cand ne petrecem timpul liber intr-un mod activ si cand discutam cu ceilalti. Cercetarile au aratat ca oamenii sunt mai fericiti in compania prietenilor si familiei. Cei care invata sa-si gestioneze cat mai bine relatiile cu ceilalti, isi vor imbunatati simtitor calitatea vietii. Suntem animale sociale si suntem programati sa consideram fiintele umane ca fiind cele mai importante si sa ne simtim impliniti in prezenta lor.
Una dintre activitatile des intalnite este privitul la televizor. Din pacate, nu este o activitate care relaxeaza; uitatul la televizor ne face sa ne simtim pasivi, slabi, tristi si irascibili. Imaginile in miscare aduc o oarecare ordine in constiinta iar mintea nu mai poate fi asaltata de gandurile perturbatoare, insa aceasta activitate ne solicita la un nivel superficial, neproducand nicio dezvoltare si presupune o risipa de energie de pe urma careia nu ne alegem cu mare lucru.
Activitatile care produc flux necesita un efort de concentrare inainte de a deveni placute, astfel incat daca ne lipseste disciplina de a depasi acest obstacol ne vom umple timpul cu activitati pasive care nu ne vor relaxa prea mult.
Timpul liber nu imbunatateste calitatea vietii decat daca invat sa-l folosesc eficient.
“Persoanele care nu si-au creat un sistem propriu internalizat sunt manipulate cu usurinta de catre demagogi, sedate de industria de divertisment si exploatate de oricine are ceva de vanzare. Si daca am devenit dependenti de televizor, de droguri, de promisiuni de salvare religioasa sau politica, este pentru ca am cedat, pentru ca ne lipsesc regulile interne care sa ne apere mintea de cei care pretind ca au raspunsuri. Fara capacitatea de a gasi singuri raspunsurile, mintea rataceste la voia intamplarii.” – Mihaly Csikszentmihalyi – Flux, Psihologia fericirii
O alta sursa pentru starea de flux este corpul, capacitatile lui sunt multiple: a privi, a atinge, a asculta, a alerga, a inota, a prinde. Miscarea fizica este una dintre sursele subestimate si neglijate de bucurie si multumire. Sa privesti o opera de arta sau un peisaj frumos, sa gusti o mancare savuroasa sau sa asculti muzica de buna calitate, toate acestea pot deveni motive de bucurie daca reusesti sa fii atent.
O mare parte din timpul nostru il petrecem la munca. “Binecuvantat este cel care si-a gasit munca preferata, fie ca el sa nu-si mai doreasca alta binecuvantare” – Thomas Carlyle. O surpriza poate fi ca oamenii traiesc starea de flux mai mult in timpul serviciului decat in timpul liber. Tie cat de mult iti place ceea ce faci? Ce poti sa transformi la munca ta astfel încât aceasta să capete mai multa importanta pentru tine, conducând la cresterea calității vietii si nu la scăderea ei?
Primul pas in imbunatatirea calitatii vietii este sa fim atenti la ceea ce facem in fiecare zi si la felul in care ne simtim atunci cand facem anumite lucruri, cand suntem in compania anumitor persoane sau in diferite locuri. Sa incepem sa cautam si sa intensificam activitatile care ne produc starea de flux.
*Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi, Humanitas,2008
Starea de flux – Mihaly Csikszentmihalyi, curtea Veche, 2007