Sari la conținut

Primii pasi in meditatie

La intrebarea: ”Unde te gandesti acum?” – de obicei, raspundem ca ne gandim la ceea ce facem, insa oare asa sa fie?
Majoritatea dintre noi suntem pierduti in ganduri legate de trecut sau viitor, ceva ce regretam despre trecut sau ceva ce ne dorim sau ne temem in viitor. Si, din pacate, aceste tipare mentale se repeta in fiecare zi.
Meditatia ne ajuta sa iesim din aceste tipare mentale si ne focuseaza pe ceea ce se intampla in prezent. Avand in vedere ca trecutul deja s-a terminat si ca viitorul inca nu a sosit, sa traim in prezent este cea mai avantajoasa strategie.

Meditatia poate fi experimentata in diferite posturi: stand in sezut, mergand sau intins, insa postura adoptata in general este cea in sezut pe un covor sau izopren. Indiferent de pozitie spatele trebuie sa stea drept, sa nu fie nici prea relaxat, nici prea incordat. Mainile le poti relaxa sprijinandu-le de picioare si pentru a fi cat mai putin distras, cel mai usor este ca sa meditezi cu ochii inchisi.
Alege un loc linistit din casa, unde stii ca nu te deranjeaza nimeni si nu-l mai schimba dupa ce l-ai ales, pentru a facilita asocierea locului cu meditatia. Chiar il poti personaliza in functie de preferinte: flori, lumanari, anumite imagini sau poze.

Meditatia se incepe cu pasi mici de cinci minute pe zi.
Programul incarcat cu activitati si responsabilitati zilnice precum: curatenie, cumparaturi, gatit, etc. poate fi o capcana pentru amanare, insa doar prioritizarea meditatiei este cea care o va transforma intr-un obicei nou. Reflectia si timpul pe care ni-l acordam noua sunt la fel de importante ca restul activitatilor pe care le avem de facut.

Cand sa meditezi?
Alege un interval in care nu esti foarte obosit sau distras. Dupa ce ai ales perioada in care vrei sa meditezi, nu o schimba si incearca sa meditezi cu regularitate in aproximativ acelasi interval de timp.
Poti contoriza timpul cu ajutorul unei alarme, de exemplu cea de la mobil, astfel incat sa nu intrerupi meditatia ca sa verifici timpul scurs sau sa te gandesti cat timp a mai ramas.

Dupa ce te-ai asezat intr-o pozitie confortabila, cerceteaza cu atentie pozitia corpului tau, respira adanc de cateva ori ca sa te relaxezi si apoi poti lasa respiratia sa revina la normal.
Dupa ce inchidem ochii si incepem sa meditam, deloc suprprinzator, mintea incepe sa rataceasca constant. Respiratia este punctul central in meditatie. Desi respiratia este automata, ea poate deveni constienta prin focalizarea atentiei asupra ei. Focusarea si mentinerea atentiei pe respiratie este esenta meditatiei.
Desi incepem prin a ne gandi la respiratie, mintea nu va ramane centrata pe acest gand. Nu e nimic in neregula, ci asa functioneaza mintea cand este lasata libera.
Important este sa nu ramai prizonierul gandurilor aparute si sa refocusezi atentia asupra respiratiei. Cheia este sa simti respiratia si nu te gandesti la ea; astfel vei experimenta senzatiile fiziologice si nu ideea unui concept. Pentru a putea simti mai bine respiratia, poti pune o mana pe abdomen si sa observi cum urca si coboara. Fii atent la nari, simte cum aerul care intra este mai rece si cel care iese cand expiri este mai cald.
Atentia va fi din nou captata de alte ganduri, scopul este acelasi: de a reveni din nou la respiratie si tot asa pe intreaga durata a meditatiei.
Respiratia abdominala si prelungirea expiratiei exersate in timpul meditatiei calmeaza si relaxeaza corpul, ceea ce combate anxietatea si ne ajuta sa depasim mai usor situatiile in care ne este teama si apar palpitatii, dureri abdominale, transpiratie, tremor, etc.

De asemenea, meditatia presupune si focusarea atentiei pe senzatiile din corp.
Indreapta atentia catre picioare, fii atent cum ele intra in contact cu covorul, observa greutatea, presiunea si postura lor. Apoi, fii atent la abdomen. Observa daca este tensionat sau incordat si incearca sa-l relaxezi prin repsiratie abdominala.
Indreapta acum atentia catre maini. Sunt incordate sau relaxate? Lasa-le moi, fii atent cum se simt si relaxeaza-le. Observa gatul si barbia, relaxeaza maxilarul si inspira. Indreapta-ti atentia catre intreg corpul si scaneaza-ti corpul si senzatiile aparute, ce parti sunt relaxate si ce parti sunt incordate.
Cand te simti relaxat, savureaza cat mai mult starea placuta.

Acesta este felul in care arata o sedinta de meditatie si la fel ca oricare alta abilitate se formeaza prin exercitiu in timp. Fii atent cum te simti cand incepi sa meditezi si observa cum te simti dupa ce meditezi. Daca nu observi schimbarile imediat, pastreaza-ti curiozitatea si exerseaza riguros in lunile ce vor urma.