Sari la conținut

Prieteniile adevarate – 8 roluri pe care le pot indeplini prietenii in viata ta

Atunci cand ne dorim si suntem interesati sa ne dezvoltam, implicit sa ne imbunatatim calitatii vietii, ne gandim sa dezvoltam abilitati noi, sa descoperim mai multe lucruri despre noi, sa invatam o limba straina, sa mai facem o specializare, etc. Adica, luam in calcul abordari ce vizeaza autodezvoltarea si neglijam una dintre cele mai bogate resurse pentru imbunatatirea vietii noastre, si anume, relatiile noastre cu ceilalti. Relatiile sociale puternice, ce stau la baza prieteniilor de calitate, reprezinta un criteriu major pentru bunastare si un factor decisiv in depasirea momentele de criza.

Prieteniile sunt cele care ne influenteaza credintele, asteptarile, obiectivele si chiar stilul de viata. Se pare ca, pentru o viata mai lunga, avem nevoie de cel putin patru prieteni, iar lipsa acestora are efecte nocive asupra sanatatii si longevitatii.
Prieteniile se pot construi aproape peste tot: la serviciu, in timpul liber, in familie. In cazul in care esti intr-o relatie, prietenia pe care o ai cu partenerul este, de asemenea, foarte importanta, pentru ca satisfactia in viata depinde si de fericirea jumatatii tale, avand in vedere ca intr-o relatie stransa emotiile se transmit de la un partener la celalalt. Mariajele reusite se bazeaza pe o prietenie profunda, iar calitatea prieteniei din cuplu este de cinci ori mai importanta decat intimitatea fizica. Relatiile de prietenie de la serviciu sporesc satisfactia fata de munca cu 50% si pot dubla sansele de a avea o perceptie favorabila asupra salariului. Prieteniile influenteaza calitatea vietii si prin faptul ca timpul petrecut cu prietenii il percepem ca fiind cel mai placut.

Este evident, e un subiect ce merita atentie sporita din partea ta.
Inainte de a descrie rolurile si modul concret in care poate contribui un prieten la starea ta de bine, trebuie precizat principalul motiv care ne impiedica sa avem multe prietenii apropiate. Problema consta in asteptarile noastre ca fiecare prietenie in parte sa ne satisfaca toate nevoile. Ne asteptam ca prietenii sa fie disponibili pentru noi tot timpul, sa ne asculte mereu, sa fie constant amuzanti, sa ne mobilizeze, sa fie suportivi, sa ne ghideze, sa nu aiba zile “rele”, etc. A avea toate aceste asteptari de la fiecare relatie in parte conduce in mod garantat la dezamagire. Cum nimeni nu poate oferi toate aceste lucruri in relatiile pe care le are, nici prietenii nostri nu pot fi buni la toate si nu au cum sa ne onoreze absolut toate asteptarile. Fiecare persoana cu care avem o relatie de prietenie sau cu care putem construi una, poate oferi doar anumite lucruri. Sunt prieteni care au contributii unice, fiind buni in anumite privinte si altii care au contributii comune, oferind aceleasi beneficii. De regula, nu primim aceleasi lucruri pe care noi le oferim intr-o prietenie. De exemplu, este posibil ca intr-o relatie sa contribui cu amuzament si sa primesti indrumare. In alta relatie, s-ar putea sa fii ascultat si tu sa oferi suport neconditionat.
Cheia pentru orice prietenie reusita este concentrarea, identificarea si focalizarea pe plusurile specifice ale acelei relatii. Orice relatie are ceva de oferit si contribuie cu aspecte diferite la bunastarea ta.
Constientizeaza fiecare aspect pozitiv pe care fiecare relatie il are de oferit.
Atunci cand stii exact cu ce contribuie fiecare prieten in relatia voastra, ce primesti si ce oferi, vei putea creste calitatea relatiei respective. Astfel, devine extrem de importanta intrebarea – Tu poti sa identifici ce primesti si cu ce contribui in relatiile tale de prietenie?

Tom Rath a cercetat rolurile pe care le joaca prietenii si a identificat 8 Roluri Esentiale. Lista nu este exclusivista, exista sute de moduri in care un prieten poate contribui la imbogatirea vietii tale, insa este un punct de plecare solid pentru identificarea aspectelor pozitive din fiecare relatie. Unii prieteni pot avea mai multe roluri, iar altii doar unul.
Cele 8 Roluri Esentiale sunt: Constructor, Suporter, Colaborator, Camarad, Mediator, Optimist, Mentor si Ghid.
Prietenul Constructor este cel care te motiveaza si te impinge de la spate. El contribuie la dezvoltarea ta, te ajuta sa-ti identifici punctele forte si sa le exploatezi. Isi doreste si te motiveaza sa realizezi tot mai mult mereu.
Suporterul este prietenul care mereu sare in apararea ta si a ideilor in care tu crezi. Este prietenul de la care primesti laude. El te lauda si te apara chiar si atunci cand nu esti prezent. Este acel prieten fidel fata de care simti ca poti sa-ti impartasesti secretele fara sa te simti vinovat sau judecat.
Prietenul care are rolul de Colaborator este cel cu care ai lucruri in comun si interese similare – poate fi vorba de un hobby, de un sport, de profesie, de viziunea politica, de gustul pentru muzica, film sau modul de a petrece timpul liber.
Alt rol este cel Camarad. Prietenul Camarad este cel care iti ramane alaturi indiferent de circumstante si de schimbarile care apar in viata ta. Este prima persoana pe care vrei sa o informezi atunci cand traiesti un eveniment negativ sau pozitiv. Este prietenul pentru care ai face sacrificii si care, la randul lui, s-ar sacrifica pentru binele tau.
Mediatorul cladeste relatii. Este acel prieten care are acces si interactioneaza cu un grup larg de persoane, el este cel care iti face cunostinta cu alte persoane. Mediatorul iti lanseaza mereu invitatii si iti extinde reteaua de cunostinte. Atunci cand iti doresti un job nou sau vrei sa iesi mai mult, Mediatorul te poate ajuta si indruma, el pare sa cunoasca pe toata lumea.
Alt rol pe care un prieten il poate indeplini este cel de Optimist. Este acel prieten care mereu te inveseleste, gaseste usor ce sa faca sau sa spuna ca sa te simti mai bine. In compania lui razi mai mult si te distrezi mai mult. Un Optimist stie sa te amuze.
Penultimul rol este cel de Mentor. Un prieten Mentor iti extinde orizontul gandirii, te provoaca sa gandesti diferit, sa iti schimbi parerile deja formate, sa-ti pui intrebari noi si sa fii deschis la idei noi. Este un prieten in preajma caruia te simti confortabil sa-ti expui cele mai controversate idei.
Ultimul rol esential al unui prieten poate fi cel de Ghid. Ghidul este un prieten care te ajuta sa ramai pe drumul cel bun, este cel care iti reflecta avantajele si dezavantajele situatiilor si iti ofera indrumare. Atunci cand te afli la o rascruce de drumuri, Ghidul te ajuta sa iei o hotarare si iti arata decizia optima.

Sper ca aceste informatii sa te ajute sa-ti imbunatatesti relatiile existe si sa te ajute sa-ti cladesti unele noi, constientizand beneficiile din fiecare relatie sau potentiala relatie. De asemenea, avand aceste informatii, sa inveti sa nu iei prieteniile ca pe ceva de la sine inteles si sa eviti capcana asteptarilor irealiste.
Acorda atentie beneficiilor din fiecare prietenie chiar si atunci cand esti mai constient de ceea ce lipseste si ai vrea sa fie diferit in relatie. Iti poti construi mai multe relatii cu beneficii diverse daca inveti sa-ti gestionezi asteptarile absolutiste dintr-o relatie de prietenie. In cazuri ideale, sunt relatii care iti pot satisface majoritatea asteptarilor, insa in multe situatii beneficiile vin din contributiile mai multor relatii specifice.
Observa ce roluri joaca prietenii in viata ta, observa ce dai si ce primesti.

Sumarizand, relatiile de prietenie au un rol decisiv in dezvoltarea noastra si ne influenteaza starea de sanatate, longevitatea, credintele, obiectivele si stilul de viata. Prietenii pot indeplini diferite roluri cu beneficii si contributii diverse. Pentru a putea construi mai multe relatii de prietenie esentiale, cat si de a le imbunatati pe cele existente, trebuie sa fii constient de fiecare aspect pozitiv pe care orice relatie il are de oferit si sa renunti la asteptarile absolutiste. Astfel, o sa poti sa te bucuri de plusurile unice ale fiecarei relatii.
Acum, transmite-i fiecarui prieten rolul sau rolurile pe care il/le indeplineste in viata ta si invita-l sa se gandeasca si sa-ti spuna cu contribui tu la prietenia voastra.

*Prieteni Esentiali- Tom Rath, Editura Allfa, 2008