Sari la conținut

Persoanele curioase sunt mai fericite?

La intrebarea -“Ce vrem cel mai mult de la viata”, avem un raspuns sigur – ”Sa fim mai fericiti”. Traim ca sa fim fericiti, investim timp, energie si bani pentru a atinge aceasta mult dorita fericire, insa, de cele mai multe ori, ramane de neatins. Motivul are legatura cu faptul ca ajungem sa ne concentram doar pe fericire, fiind convinsi ca reprezinta singurul lucru important si ne scapa din vedere restul pieselor din puzzle-ul unei vieti implinite. De fapt, realitatea este ca nu putem fi fericiti tot timpul, nici macar pentru perioade lungi, putem doar sa atingem anumite puncte de fericire, bazate pe placeri de moment (o casa noua, o masina noua, o geanta noua, o vacanta, etc.),  insa dupa ce ele au trecut, revenim la punctul de plecare. A fi fericit, in sensul de a trai cu placere, bucurie si entuziasm, se leaga de celelalte piese din puzzle, precum: sensul vietii, intelepciunea, maturitatea.

Daca fericirea reprezinta singurul reper, daca toate actiunile noastre se indreapta doar spre a fi fericiti, e ca si cum am alerga pe o banda rulanta catre fericire, condamnati sa nu o atingem niciodata.

Unul dintre elementele care poate incetini banda rulanta il reprezinta curiozitatea. O viata implinita inseamna mai mult decat a fi fericit, iar curiozitatea este punctul de plecare pentru o viata cu sens.

Curiozitatea inseamna a vedea lucrurile dintr-o perspectiva noua si a savura posibilitatile din prezent. Din pacate, credem ca avem motive sa fim curiosi doar cand experimentam situatii noi sau inedite; insa a fi curios are mai multa legatura cu felul in care relationam cu gandurile si emotiile noastre. Multe dintre situatiile cu care ne intalnim des ni se par la fel la suprafata, insa fiecare eveniment la care luam parte aduce cu el un grad de noutate. Daca alegem sa ne focusam pe aceasta noutate si nu incadram experienta la categoria de evenimente banale, lipsite de emotii pozitive, descoperim ca a trai cu placere si bucurie nu depinde atat de mult de extraordinar.

Tot curiozitatea este cea care ne indeamna sa parasim familiarul si sa iesim din zona de confort, sa punem la indoiala convingerile noastre si felul in care percepem anumite situatii. Ne-am nascut curiosi, aspect ce poate fi observat cu usurinta la copii, insa in timp, teama cucereste mai mult teren in fata curiozitatii si ajungem sa ne dorim mai mult sa fim feriti de orice pericol; in timp ce dorintele si aspiratiile noastre sunt lasate sa astepte, suntem preocupati sa evitam pericolele. Ajungem sa supraestimam riscurile si sa subestimam valoarea curiozitatii.

Cum ar fi daca am lasa curiozitatea sa ne ghideze in alegerea carierei, a petrecerii timpului liber, a telului caruia vrem sa ne dedicam?

Atunci cand suntem curiosi, exploram; iar cand exploram, descoperim. Daca ne place si ne bucura ceea ce descoperim, vom repeta lucrul respectiv, astfel ne vom forma cunostinte, abilitati si competente noi. Identitatea si scopul nostru in viata se largesc in baza acestor noi abilitati si cunostinte dobandite, ceea ce pe termen lung ne va aduce mai multa bunastare decat strategia focusata pe evitarea pericolelor.

Curiozitatea lasa loc incertitudinii, cea care intensifica si prelungeste placerile si incercarea de a descoperi si a da un sens necunoscutului ne ofera mult mai multe emotii pozitive decat placerea oferita de rutina zilnica. Studiile arata ca, atunci cand intram pe pilot automat si etichetam automat gandurile, emotiile sau pe ceilalti, suferim cel mai mult, aceste actiuni fiind incompatibile cu starea de bine.

Starea de contemplare este acea stare de deplina constientizare a clipei prezente, traita fara judecati de valoare, cu intelegere, cu toleranta si deschidere.

Curiozitatea ofera mari avantaje, cele mai importante dintre ele fiind legate de: sanatate, inteligenta, scopuri si sens in viata, relatii sociale si fericire.

Un avantaj important este acela ca longevitatea este influentata de curiozitate. Intr-un studiu realizat pe 2 000 de adulti, cu varste cuprinse intre 60 si 86 de ani, care au fost monitorizati pe parcursul unei perioade de cinci ani, s-a constat ca persoanele care erau cele mai curioase au fost cele care au avut cele mai mari sanse de a fi in viata la sfarsitul studiului.

Un grad mai mare de curiozitate poate aduce un plus si inteligentei. Curiozitatea inalta este complementara cu un grad mai mare de capacitate analitica si cu aptitudini mai bune de rezolvare a problemelor. Curiozitatea este un predictor eficient si pentru notele scolare bune, cat si pentru a prezice motivatia si vointa elevilor de a aplica acele cunostinte fata de care sunt curiosi  in interesele si profesia lor.

De asemenea, curiozitatea reprezinta poarta de acces pentru cele mai importante surse de sens din viata noastra. Vocatia si pasiunile au ca punct de plecare curiozitatea.

Relatiile sociale sunt si ele influentate de atitudinea noastra de deschidere generata de curiozitate. O persoana curioasa va pune intrebari interlocutorului, va dori sa afle cat mai multe informatii despre persoana cu care intra in contact si se va stradui sa mentina conversatia interesanta si placuta. Persoanele mai putin curioase recurg la stereotipuri, se agata de prima impresie, chiar si cand este gresita si astfel isi construiesc punctul de plecare pentru prejudecati si respingere.

O viata fericita implica  dezvoltarea ca persoana si dezvoltarea unor relatii bune cu ceilalti, ceea ce nu se poate realiza fara dorinta de noutate, care este bazata pe curiozitate.

Asadar, chiar daca in majoritatea cartilor despre fericire sau despre tematici asemanatoare nu este mentionata prea des curiozitatea, fiind considerata de  la sine inteleasa, e important de stiut ca reprezinta unul dintre instrumentele principale pentru a ajunge sa traim o viata asa cum ne dorim.