Probabil cel mai mare mit al relatiilor de cuplu este cel legat de comunicare, conform caruia, daca inveti sa comunici, iti poti rezolva conflictele si problemele din relatie. Secretul unei relatii reusite fiind comunicarea si mai ales ascultarea activa. Iti suna cunoscut: “Invata sa comunici mai bine”.
Este cunoscut faptul ca, in momentul unei dispute, ambii parteneri sunt interesati doar de castigarea acelei lupte si atentia lor este focusata doar asupra propriei suferinte si nedreptati. Tehnica recomandata pentru aplanarea unui astfel de conflict este ascultarea activa. Aceasta presupune ascultarea interlocutorului fara a-l intrerupe, parafrazarea mesajului si a emotiilor identificate si verificarea intelegerii corecte a mesajului.
Problema este ca nu functioneaza. Cel care asculta activ este pus in ipostaza in care este nevoit sa isi suspende judecatile si punctul de vedere si sa nu devina defensiv. Este usor de imaginat ca toate acestea, in timpul unui conflict, nu sunt prea usor de realizat. Niciunul dintre parteneri nu este calugar budist sau trainer spiritual, iar acele critici pe care le asculta il vizeaza direct. Conflictele sunt greu de gestionat chiar si intr-o relatie functionala, cu atat mai mult intr-o relatie care nu functioneaza. In aceste conditii, este o chestiune de timp pana cei doi parteneri se intorc la stilul cunoscut de cearta.
Un alt mit important ar fi acela ca, intr-un cuplu fericit partenerii nu se cearta. De fapt, realitatea este ca exista cupluri functioneaza chiar daca se cearta cu argumente ”raspicate”, relatia lor ramanand neafectata.
Acest mit este legat si de ideea conform careia conflictele evitate si nediscutate vor ditruge relatia. Multe cupluri rezista si au o relatie fericita, desi obisnuiesc sa “bage sub covor” multe probleme. Cuplurile au stiluri diferite de a se certa: unele evita cu orice pret conflictele, unele se cearta des si altele reusesc sa-si comunice eficient problemele si sa gaseasca compromisuri. Niciunul dintre stiluri nu este mai bun, important este ca ambii parteneri sa aiba acelasi stil.
Urmeaza mitul compensatiei – ”eu ma port frumos cu tine si tu te vei purta frumos cu mine”. Practic, cuplul ar functiona dupa principiul nescris in care sunt recompensate toate cuvintele frumoase si sarcinile realizate: un zambet va fi intampinat tot cu un zambet, un gest dragut va fi recompensat tot cu un gest dragut, o sarcina facuta va fi rasplatita cu realizarea alteia de catre partener.
Insa, este exact invers, tocmai in relatiile nefericite partenerii contorizeaza cine, ce si cat face. In cuplurile fericite partenerii nu tin cont de ceea ce face celalalt, ci fac sarcinile si gesturile frumoase pentru ca le face placere si se simt bine.
O alta idee des intalnita este cea legata de aventuri, si anume, ca acestea reprezinta cauza divorturilor. Din nou, se pare ca este exact invers. Problemele din cuplu ii determina pe parteneri sa caute relatii intime in afara relatiei. 80% dintre femeile si barbatii divortati au declarat ca mariajul lor s-a terminat pentru ca s-au indepartat emotional tot mai mult de partener si au pierdut sentimentul de intimitate sau pentru ca nu s-au mai simtit iubiti si apreciati.
”Barbatii nu sunt construiti biologic pentru casatorie” – acesta este un alt mit destul de des intalnit. Relatiile extraconjugale nu depind atat de mult de sex, cat de oportunitati. Acum, cand si majoritatea femeilor lucreaza, rata relatiilor extraconjugale a femeilor a explodat. In SUA, de cand femeile au intrat in numar masiv in campul muncii, numarul relatiilor extraconjugale ale tinerelor femei l-a depasit pe cel al barbatilor.
Un ultim mit mentionat, desi lista e mult mai lunga, este acela ca barbatii si femeile sunt de pe planete diferite – barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus. Diferentele de gen contribuie la problemele maritale, insa nu ele sunt cauza acestora.
Astfel, luand in calcul toate aceste mituri descrise, in cazul in care iti ghidezi relatia in functie de ele, e timpul sa schimbi perspectiva.
Poate te-ar ajuta sa stii ca, factorul determinant care face ca o femeie sa se simta satisfacuta din punct de vedere pasional si romantic, il reprezinta in procent de 70%, calitatea prieteniei din cuplu; iar pentru un barbat, tot in procent de 70% satisfactia lui fata de relatie depinde tot de calitatea prieteniei. Se pare ca suntem de pe aceeasi planeta, totusi.