Intr-un articol precedent – Dietele functioneaza sau nu – scriam despre faptul ca, regimurile alimentare nu functioneaza decat pe un termen foarte scurt. Motivul fiind acela ca, greutatea corpului este aparata de procese biologice ce le-au fost de folos stramosilor nostri in perioade de foamete si lipsuri. Selectia naturala face aproape imposibila misiunea de a ne infometa voluntar.
Cu toate acestea, exista si operam cu numeroase mituri si prejudecati despre persoanele obeze, acele persoane care lupta cu kilogramele si care ies mereu pierzatoare din aceasta lupta.
Poate cel mai des intalnit mit este ca persoanele supraponderale mananca foarte mult.
Monitorizarea persoanelor obeze a aratat ca, acestea nu consuma zilnic mai multe calorii decat persoanele care nu sunt obeze. Din contra, ca sa slabeasca o persoana supraponderala trebuie sa consume mai putine calorii decat o persoana cu o greutate normala si pentru a reusi sa-si mentina greutatea constanta ar fi nevoita sa manance mult mai putin decat o persoana cu o greutate normala, tot restul vietii sale. Cati credeti ca am reusi lucrul asta?
O alta prejudecata importanta despre persoanele cu o greutate peste medie este ca au o vointa slaba.
Perceptia generala este ca, o greutate mare inseamna o vointa slaba si ca fiecare om este raspunzator pentru greutatea sa si felul in care arata. Cel mai probabil aceasta prejudecata ne-am format-o observand multa lume care a reusit sa slabeasca in intervale relative scurte de timp. Insa, din pacate, in formarea acestei convingeri nu mai luam in calcul si faptul ca, majoritatea celor care slabesc revin la greutatea initiala sau chiar o depasesc.
Corpul nostru se incapataneaza sa revina la greutatea pe care o are setata, in ciuda oricaror regimuri draconice. Cu cat incercam mai multe diete, cu atat slabim mai greu si ne ingrasam mai repede. Greutatea este in mare masura determinate genetic. In 4-5 ani de cand au slabit, majoritatea persoanelor pun la loc toate kilogramele pierdute si doar un procent de aproximativ 10% reusesc sa ramana slabe.
Un alt mit este acela ca lipsa miscarii fizice este una dintre cauzele principale ale obezitatii.
Adevarul este ca unele persoane obeze sunt inactive, dar nu toate. Unele dintre ele chiar fac miscare regulat. Relatia cauza-efect este mai degraba inversa; inactivitatea este provocata de grasime si nu grasimea de inactivitate. La o persoana care a slabit, corpul incepe sa faca rezerve de energie si in cursul unor activitati normale, precum miscarea si sezutul, arde mai putine calorii. Chiar si in timpul somnului, o femeie care a avut o greutate peste medie arde cu 10% mai putine calorii decat o femeie care nu a tinut regim
Cred ca e important de mentionat si mitul sanatatii. Exista convingerea ca, daca odata cu inaintarea in varsta creste si greutatea, atunci cresc si riscurile pentru sanatate.
Intr-un studiu realizat pe absolventii de la Harvard, datele au indicat ca persoanele care s-au ingrasat cate putin treptat, au prezentat riscuri mai mici pentru sanatate, chiar si fata de persoanele a caror greutate s-a mentinut constanta de-a lungul timpului. Desi, inca nu se stiu motivele, o crestere treptata in greutate, incepand cu perioada de mijloc a vietii, pare sa fie sanatoasa si normala.
Cei care tin foarte multe regimuri, care pierd si recastiga kilograme, isi cresc riscurile de a muri mai repede decat cei care isi permit sa se ingrase putin treptat.
A nu se intelege ca, ideea transmisa prin aceste mituri este cea a resemnarii. Persoanele obeze, cat si cele cu o greutatea normala, trebuie sa-si pastreze o stare fizica buna, mentinuta prin exercitii fizice zilnce si o alimentatie sanatoasa. De asemenea, sa tina cont de faptul ca e important sa manance doar cand le e foame.
Scopul este acela de a reusi sa ne schimbam perceptia si modul in care ne raportam fata de persoanele cu o greutate peste medie, cat si modul in care gandim si ne comportam fata de succesul sau insuccesul lor de a scapa de kilogramele in plus. Aceste informatii putand schimba si felul in care se autopercep persoanele supraponderale.