Metoda cea mai buna pentru dezvoltarea autocompasiunii este exersarea. Exista o serie de exercitii pe care le putem practica pentru a invata sa ne oferim mai multa compasiune, iar unul dintre ele se numeste: “Cum as trata un prieten.”
Pentru a face acest exercitiu ai nevoie de doua foi si un pix. Mai ai nevoie si de raspunsurile la cateva intrebari.
Mai intai gandeste-te la o imprejurare in care un prieten apropiat trece printr-o situatie dificila pentru ca a facut o greseala impardonabila. Astfel, acesta se simte foarte vinovat si are dificultati in a accepta ceea ce a facut. (a ratat un deadline la birou, a fost concediat, a fost respins, a mintit, etc.)
Cum i-ai raspunde acestui prieten, atunci cand esti in forma ta maxima?
Aseaza la inceputul paginii numele prietenului si scrie-i cele mai sincere sfaturi, pline de toata grija si empatia ta. Noteaza exact ceea ce ai face sau deja faci in mod obsinuit in astfel de situatii, ceea ce i-ai spune ori spui prieteniilor in momente dificile. De asemenea, incearca sa constientizezi si tonul pe care il folosesti in mod obisnuit cand vorbesti cu prietenii.
Acum, gandeste-te la o situatie in care tu ai esuat sau ai gresit, gandeste-te la acele momente in care esti nemultumit sau dezamagit de tine insuti. Ce iti spui, ce apare in mod automat in dialogul tau interior?
Scrie pe o alta foaie de hartie cum reactionezi in mod obisnuit, ceea ce iti spui exact si descrie si tonul pe care il folosesti cu tine insuti.
Observi vreo diferenta? Daca da, intreaba-te care sunt motivele. Care sunt factorii sau fricile care intervin, astfel incat sa te tratezi atat de diferit fata de ceilalti?
Ia o pauza de la acest exercitiu, apoi rupe partea de sus a primei foi, unde e scris numele prietenului tau si pune numele tau in schimb. Imagineaza-ti ca aceast scrisoare iti este adresata tie. Noteaza felul in care crezi ca lucrurile se pot schimba pentru tine daca ti-ai vorbi asa cum ii vorbesti in mod obisnuit unui prieten drag aflat intr-o suferinta si daca ai reactiona la fel si in relatia cu tine insuti.
Asa ar arata o scrisoare sau un dialog plin de compasiune fata de tine insuti. Citeste aceasta scrisoare ori de cate ori te afli intr-o situatie grea si ai dificultati in a-ti oferi autocompasiune.