Sari la conținut

Esti un parinte bun? – Test cu 7 intrebari

Ce spune stiinta despre cum sa crestem copii destepti si fericiti?

John Medina, un expert in domeniul biologiei moleculare a dezvoltarii si autorul cartii “Regulile creierului pentru copii”, ne ajuta sa sintetizam cele mai importante informatii stiintifice cu ajutorul unui test cu sapte intrebari.

Pentru obtinerea unei noi abilitati facem cursuri si dam examene, de exemplu, nu ne suim la volanul unei masini incercand sa invatam singuri si sa vedem ce urmeaza sa se intample. Pentru a deveni parinti nu este necesara nicio pregatire si niciun curs, nu ne verifica nimeni si nici nu dam examen. Insa, cat de pregatiti sau de informati sunt oameni pentru acest rol?
Urmatoarele sapte intrebari vizeaza exact acest aspect. Crezi ca esti un parinte bun sau informat? Verifica-ti raspunsurile la urmatoarele intrebari.

Intrebarea 1: Care dintre urmatoarele produse contribuie la dezvoltarea creierului copilului tau?

a – megafon pentru copii                         c –cd-uri cu muzica clasica
b – dvd-uri pentru bebelusi                       d – niciuna dintre variante

Daca ai ales varianta d, poti sa te bucuri, este raspunsul corect. In toate studiile realizate pe produsele electronice sau comerciale pentru copii, s-a demonstrat ca niciunul dintre acestea nu produce o imbunatatire cognitiva. In unele studii chiar s-a indicat ca unele dintre aceste produse pot afecta dezvoltarea cognitiva a bebelusilor. Expunerea copiilor la TV poate determina deficiente ale atentiei, in special pentru bebelusi, de aceea Academia Americana de Pediatrie recomanda ca in primii 2 ani de viata ai bebelusului, televizorul sa ramana inchis.

Intrebarea 2: Un copil care rezista impulsului de a manca o prajitura pentru a putea primi doua mai tarziu, cel mai probabil in viitor:

a – se va ingrasa                                                         c – va fi mai naiv
b- nu va lucra in domeniul alimentar                    d – va obtine rezultate scolare mai bune

Poti sa te feliciti daca ai ales varianta d. Capacitatea de amanare a gratificatiei este un indicator mai bun pentru reusita scolara, de fapt este un predictor mai bun al succesului decat IQ-ul.

Intrebarea 3: Daca vorbesti cu copilul tau ca si cum ar fi un adult, atunci acesta cel mai probabil:

a – se va comporta ca un adult                             c – va avea o imagine de sine mai buna
b – va invata limbajul mai repede                          d – niciuna dintre variante

Raspunsul corect este din nou d, niciuna dintre variante. Copiii nu sunt adulti; ei reusesc sa invete mult mai usor limba atunci cand ”ne prostim”, cand vorbim pe un ton pitigaiat si ridicat, cand lungim sunetele si vocalele. Tonul mai melodic si mai lent ajuta copilul sa separe mai bine sunetele.

Intrebarea 4: Complimentand copiii prin a le spune ca sunt destepti, atunci ei:

a – obtin rezultate scolare mai bune                               c – devin increzuti
b – sunt mai increzatori in fortele proprii                          d – obtin rezultate scolare mai slabe

Contrar asteptarilor, varianta corecta este d. Copiii care sunt laudati ca sunt destepti, in timp, obtin rezultate scolare mai slabe. Cand un parinte ii spune copilului ca este destept pentru ca a obtinut o nota sau un rezultat bun, atunci copilul construieste o asociere intre a fi destept si rezultate bune. Atunci, in situatiile in care copilul obtine rezultate slabe, acesta va considera ca acestea sunt dovezi ale faptului ca nu mai este destept si ca poate chiar este prost. Copilul va incepe sa evite sarcinile noi la care crede ca nu se va descurca si ar putea sa esueze, astfel pierzand oportunitati de a invata si a se dezvolta.
In schimb, copiii care sunt laudati pentru efortul depus indiferent de rezultat, se simt motivati sa depuna si mai mult efort in viitor, invatand mai mult si obtinand rezultate mai bune. Un copil care este laudat pentru efortul depus in cazul unui succes, atunci cand va obtine rezultate mai slabe, va considera ca nu a depus suficient efort si data viitoare cel mai posibil va incerca sa munceasca mai mult, in loc sa renunte.

Intrebarea 5: Atunci cand copilului ii moare animalul de companie, cel mai bine este sa:

a – ii spui ca trebuie sa fie puternic                              c – ii spui sa nu te deranjeze cu astfel de prostii
b – ii spui ca e ok si ca o sa-i cumperi altul                d – niciunul dintre raspunsuri

Sper ca ai ales varianta d. Unul dintre cele mai importante daruri pe care poti sa i le oferi copilului tau este sa-i recunosti si sa-i accepti emotiile, chiar si in situatiile in care nu esti de acord cu ele. Cercetarile arata ca acei copii ai caror parinti au folosit cu regularitate empatia sunt mai stabili emotionali, au prietenii mai durabile, au mai putine boli infectioase si au rezultate scolare mai bune.

Intrebarea 6: Atunci cand urmeaza sa ai un copil, cel mai bine te poti pregati prin:

a – neschimband nimic, bucuria va fi atat de mare, incat va predomina
b – folosind cunostintele actuale si bunul simt
c – dormind mai mult
d – schimbarea unor comportamente

Evident, raspunsul corect este ultimul. Cum se poate pregati un cuplu pentru venirea unui copil?
Intr-un cuplu, femeia face cea mai mare parte din treburile casnice, chiar si in situatiile in care ambii parteneri lucreaza. Statisticile arata ca acest procent ajunge la 75%. Aceasta diferenta este motivul principal al ostilitatii dintr-o casatorie, aspect care poate afecta copilul la nivel biologic in dezvoltarea sa.
Conflictul conjugal este resimtit si de copil, nu numai de parteneri; la fel ca si adultii, copiii raspund la stres prin producerea si eliberarea in corp a cortizolului. Insa, spre deosebire de adulti, sistemul nervos al copiilor este inca in dezvoltare, fiind mult mai vulnerabil si astfel afectandu-i dezvoltarea.
Sotii care isi doresc copii mai destepti ar putea sa diminueze din timpul petrecut la televizor sau cu prietenii lor si sa petreaca mai mult timp cu aspiratorul, cumparaturile, vasele, gunoiul, etc.

Intrebarea 7: Este posibil sa-mi iubesc prea mult copilul?

a – nu                                   c – nu
b – nu                                   d – nu

Daca ai ales toate variantele, ai ales raspunsul corect. Nu ai cum sa-ti iubesti copilul prea mult, atata timp cat ii arati asta cum trebuie.

Daca ai raspuns corect la toate intrebarile, te felicit. In cazul in care nu ai raspuns corect la ele sau la unele dintre ele, cu siguranta acum stii raspunsul corect la ele si te poti felicita pentru asta. Ramane doar sa le respecti.