Sari la conținut

Este psihoterapia un moft?

Multi dintre noi suntem destul de bine informati despre cum sa ne protejam sanatatea fizica. Pe perioada acestei pandemii stim foarte bine ca trebuie sa ne distantam social si sa respectam anumite reguli de igiena. Insa in egala masura ne confruntam cu dificutati atunci cand vine vorba pe de o parte de informatiile si strategiile pentru mentinerea sanatatii psihologice, pe de alta de aplicarea acestora.

Nu mai e un secret ca avem nevoie sa dedicam la fel de mult interes si planificare atat pentru latura psihologica, cat si pentru cea fizica. Un exemplu concludent in acest sens este faptul ca nu putem fi productivi atunci cand avem o stare emotionala proasta. Si asa cum stiinta ne arata de ceva timp, mai ingrijorator este faptul ca starile emotionale negative pe durata indelungata ne pot imbolnavi. Astfel, fara o bunastare emotionala, nu putem vorbi de bunastare pe niciun alt plan.

In acest moment apare importanta psihologului. Pentru a-ti putea imbunatatii starea emotionala este necesara observarea starilor mentale si emotionale. In mod normal, in mintea noastra se intampla foarte multe lucruri si, de cele mai multe ori, nu constientizam cat timp petrecem gandindu-ne la acestea. De asemenea, multe dintre emotii nu le constientizam sau nu avem un vocabular pentru a le putea identifica. Rolul psihologului este sa te sustina in procesul de invatare a introspectiei, sa fii atent la ceea ce se intampla de fapt in mintea ta, sa incepi sa identifici emotiile si gandurile constiente, astfel incat sa ajungi sa capeti un oarecare control in fata acestora.

Putem ajunge sa ne imprietenim atat de bine cu diverse frici, depresii, adictii sau agresiuni, incat nu mai constientizam aceleasi alegeri si comportamente care ne intretin suferintele. Cu un potential infranat de un emotional slab si subdezvoltat, este usor sa cadem in capcana de a prioritiza comparatia si competitia, in detrimentul cooperarii si compasiunii. Poate atat de usor incat nu ne dam seama ca potentialul nostru individual, dar si de grup, este mult mai mare, potential care fara o educatie emotionala minima, cu greu poate fi atins.

Internshipul din cadrul echipei de Wellbeing a trust-ului NHS South West and St George’s Mental Health m-a facut sa constientizez si mai mult nevoia oamenilor pentru suport psihologic in orice format oferit – fie prin intermediul sedintelor face to face sau online, fie prin intermediul workshopurilor pe teme psihologice sau a grupurilor de suport.

Din pacate, inca, in Romania nu exista astfel de servicii oferite de sistemul de sanatate public. Situatie care, din punctul meu de vedere, ne responsabilizeaza mai mult pe noi, cei care oferim in privat servicii de suport psihologic, sa ne straduim sa oferim servicii de calitate, accesibile si utile.

Intalnirea cu psihologul trebuie sa fie locul in care poti sa spui tot ce simti si ce gandesti, fara sa te simti vinovat sau dator. Putem desigur sa ii impartasim si unui prieten din gandurile noastre, insa in unele situatii, confesiunile facute ni se pot intoarce in moduri neplacute. Ora de terapie saptamanala poate devenii un interval dedicat doar tie.

Pentru ca suntem fiinte sociale si avem nevoi sociale, capacitatea noastra de a face fata situatiei prezente depinde si de viata noastra sociala. Iar psihologului ii revine o parte din rolul de a transmite oamenilor sau clientilor ca sunt intelesi si ascultati, ca nu sunt singuri in aceasta perioada, ca sunt si altii care traiesc acelasi sentimente. Faptul ca intelegem ca si altii trec prin situatii asemanatoare si ca recunosc si ei ce simtim are o forta vindecatoare uriasa.

 

Daca in perioada prezenta si cel mai probabil si in cea viitoare, este indicat sa ne distantam fizic, nu e necesar sa ne distantam si social. Pentru ca psihoterapia online este aproape la fel de eficienta ca cea din cabinet, iti recomand cu caldura sa apelezi la ea cu atat mai mult daca in perioada asta simti ca ai nevoie de suport. Persoanele care au nevoie in mod obisnuit de ajutor psihologic sau cele care sunt izolate in aceasta perioada si nu au alte persoane cu care sa interactioneze, pot, de asemenea, apela la terapia online, beneficiile fiind indubitabile alternativei de a amana terapia pana la sfarsitul perioadei de carantina.