Zambim atunci cand traim o emotie placuta sau experimentam anumite evenimente pozitive, amuzante. Oare ar trebui sa invatam sa zambim mai des, chiar si in situatiile in care, de obicei, nu zambim?
Urmatoarele argumente sper sa-ti raspunda la aceasta intrebare.Poate cel mai important motiv este ca produce o imbunatatire a starii de spirit si, realmente, ne face sa ne simtim mai bine. Zambetul reduce stresul prin incetinerea pulsului. Partea cea mai frumoasa este ca regula se aplica si pentru situatiile in care alegem sa zambim, chiar daca nu ne simtim fericiti sau binedispusi, datorita feedbackului facial care produce la nivel neural activarea retelelor implicate intr-un zambet autentic si care sunt responsabile pentru generarea emotiilor pozitive. Asadar, atunci cand vrei sa te simti mai bine, nu astepta sa se intample ceva care sa te faca sa te simti mai bine, ci pur si simplu alege sa zambesti ca sa te simti mai bine.
Al doilea motiv care s-ar putea sa te convinga sa zambesti mai mult este ca s-ar putea sa traiesti mai mult. Mai multe studii au aratat ca, persoanele care zambesc mai mult, au trait, in medie, cu doi ani mai mult decat cei care zambeau mai putin.
Zambetul nu ne influenteaza doar starea noastra, ci si pe a celor cu care intram in contact. Un zambet adresat unei persoane s-ar putea sa-I schimbe ziua sau macar sa-I schimbe starea de moment, intr-una mai placuta. Plus ca un zambet oferit nu te costa nimic. De asemenea, zambetul este contagios si ai cele mai mari sanse sa primesti la randul tau un zambet.Atunci cand ni se zambeste, inima si creierul nostru reactioneaza la fel ca atunci cand mancam ciocolata sau primim bani.
Relatiile tale se vor imbunatati odata ce vei incepe sa zambesti mai des. Oamenii care zambesc mai mult, se pare ca au casatorii mai fericite si mai durabile, iar cei care zambesc mai putin au sanse de cinci ori mai mari sa divorteze. Explicatia consta in faptul ca persoanele care zambesc mai des tind sa fie mai optimiste, mai vesele si mai echilibrate, ceea ce duce la relatii mai stabile.
Si, nu in ultimul rand, zambind mai des, ceilalti te vor percepe si evalua mai bine. Persoanele care zambesc sunt percepute ca fiind mai sociabile, competente, sincere si de incredere decat persoanele care nu zambesc. Iti poti imagina cum s-ar schimba relatiile tale, daca ai zambi de fiecare data cand te-ai intalni cu o persoana, fie ea cunoscuta sau necunoscuta?
Un bonus, care nu este de neglijat pentru femei, este ca 70% din oameni percep ca fiind mai frumoase femeile care zambesc, decat atunci cand sunt machiate.
Recapituland, daca vei alege sa zambesti mai des, vei beneficia de o stare de spirit mai buna, de reducerea stresului, de imbunatatirea relatiilor, de cresterea longevitatii si vei face mai insorite zilele celor carora le vei zambi. Nu necesita un mare efort si nu te costa nimic, insa este extrem de eficient. Ce argument ai putea avea ca sa nu zambesti mai des?