Cine nu isi doreste un corp zvelt si un abdomen plat? Desigur,toata lumea… si chiar si tu!
Pentru a le obtine suntem dispusi sa facem destul multe sacrificii si, in special, sa tinem cure drastice. Toate aceste sacrificii pentru a putea ajunge sa admiram in oglinda aceasta imagine mult dorita. Acum, avem de unde alege ce dieta sa tinem, paleta este una din ce in ce mai bogata si suntem bombardati cu astfel de informatii. Exista diete clasice, diete cu rezultate rapide, cu grasimi putine, speciale, etc.
Dar se intampla un lucru cel putin ciudat: majoritatea celor care tin diete pe termen lung esueaza. Cel mai cunoscut caz al dietelor esuate este cel al prezentatoarei TV, Oprah Winfrey. Greutatea de la care a plecat a fost 55 de kg, dupa care aceasta s-a ingrasat, ajungand la 63 de kilograme, moment in care s-a hotarat sa tina o cura drastica. Intr-o luna, a ajuns din nou la greutatea initiala de 55 de kilograme. Dupa un timp insa, treptat, renuntand la diete, a ajuns la 95 de kilograme. Oprah a luat din nou decizia de a intra la cura si timp de patru luni a renuntat la hrana solida. In urma acestei diete a ajuns la 65 de kilograme. Dupa ce au mai trecut cativa ani, ea s-a ingrasat din nou, mai mult ca niciodata, cantarind 107 kilograme. Ajungand la aceasta greutate, prezentatoarea TV si-a angajat antrenor si bucatar personal, care sa se ocupe de antrenamentul sau fizic si alimentar. Rezultatul acestei noi diete, considerate un succes, a fost o greutate de 70 de kilograme. Sa recapitulam, ea a pornit de la greutatea de 55 de kilograme si in urma numeroaselor cure tinute de-a lungul timpului, a ajuns la 70 de kilograme. Acest fenomen este acum cunoscut ca fenomenul Oprah.
De ce punem la loc kilogramele pe care le dam jos in urma unor diete?
Explicatia este una de natura biologica. Organismul poate reactiona la o dieta, maxim doua, dupa care incepe si isi ia masuri de precautie. Studiile facute pe soareci au aratat ca acestia slabesc in timpul unei diete, dupa care se ingrasa la loc atunci cand li se permitea sa manance normal. Iar cand au fosti pusi din nou la dieta, soriceii au slabit intr-un timp mult mai lung decat in cazul primei diete. A treia si a patra oara, cand au fusi pusi la regim, curele nu au mai functionat, soriceii nu au mai slabit, chiar daca primeau hrana mai putina.
Acest mecanism are legatura cu evolutia noastra ca specie. Stramosii nostri nu aveau garantata hrana si nici nu aveau acces la ea tot timpul, oricare dintre mese putea fi si ultima. Fireste ca au supravietuit cei care au rezistat cel mai bine foamei. Astfel, in momentul in care tinem o dieta, corpul interpreteaza aceasta perioada ca una de foamete – el nu stie ca poate frigiderul este plin sau ca locuiesti vis-à-vis de un fast-food nonstop – si incepe sa-si ia masuri de preventie, agatandu-se de fiecare celula de grasime pe care o are. Iar in momentul in care incepi din nou sa mananci normal, el este precaut si incepe sa-si faca provizii, adunand si adaugand fiecare calorie ingerata. Astfel, organismul isi face rezerve pentru posibilele perioade viitoare de infometare.
Dieta functioneaza o singura data si ar fi bine sa te gandesti cand vrei sa folosesti aceasta sansa. Poate vrei sa o pastrezi pentru situatiile in care sanatatea si supravieturiea ta vor depinde de reusita de a slabi.
Asta nu inseama ca lupta cu caloriile este pierduta, ci ca doar sunt necesare alte strategii.
Incepe cu a renunta la ideea sa slabesti repede si mult si imbratiseaza ideea unor schimbari treptate, cu efecte pe termen mai lung.
Primul pas este stabilirea unui obiectiv realist. Cei mai multi oameni isi stabilesc obiective nerealiste si isi propun sa slabeasca 15-20 de kilograme. Un obiectiv realist inseamna 5%-10% din greutatea pe care o ai.
Inainte de a trece la aplicarea unor strategii, e bine sa fii constient de cateva capcane. Poate cea mai periculoasa capcana este efectul ”ce naiba”. El apare in situatiile in care, datorita unor evenimente contextuale – ziua unui prieten, mese in familie, cina cu prietenii, depasim numarul de calorii pe care il aveam ca obiectiv in acea zi si gandim ca, daca ziua oricum este ratata din punct de vedere al caloriilor consumate, la fel de bine atunci ne putem rasfata si satisface toate poftele. Astfel, ajungem sa mancam cu mult mai mult decat am avea nevoie sau am manca intr-o zi obisnuita. Festinul copios presupune cu mult mai multe calorii decat cele cateva, pe care le depasisem initial.
Chiar daca ai mancat acea prajitura gustoasa si consideri ziua compromisa, continua sa contorizezi ce mananci si sa fii constient de cat mananci.
O alta capcana este efectul “cald-rece”. Acesta se refera la imposibilitatea de a prezice exact cum o sa ne comportam in momentele de ispita. Daca imi propun atunci cand sunt satul sa renunt la dulciuri dupa o anumita ora, voi fi convins ca voi putea respecta aceasta regula. Din pacate, nu se intampla acelasi lucru seara, atunci cand sunt flamand si ma aflu in fata unei felii de tort. Regula nu o sa mai fie atat de importanta pana la urma si nu o sa mai fiu la fel de hotarat. Pentru a putea invinge efectul ”cald-rece”, e bine sa ai un plan de bataie si niste strategii bine puse la punct.
Daca inca nu te-ai descurajat de tot, te vei bucura sa afli ca exista si strategii ce ne apara in fata poftelor.
Prima este strategia placerii amanate. Daca ne spunem ”o sa mananc mai tarziu acel desert”, in loc de ”nu o sa-l mananc niciodata”, se intampla un lucru neasteptat. In primul rand, strategia aceasta ne consuma mai putin din cantitatea finita de vointa de care dispunem si astfel vom rezista mai bine. Si in al doilea rand, spunand: ”nu acum, mai tarziu”, tortul acela imens de ciocolata nu o sa mai para la fel de tentant. Daca iti refuzi total mancarea poftita, sperand ca pofta va scadea, te inseli, in fata urmatoarei tentatii vei ceda cu siguranta.
Amanarea momentului de placere ofera timp pentru a savura asteptarea. Prin aceasta placere obtinuta in avans, atunci cand ajungi sa savurezi prajitura, o sa mananci moderat si nu o sa ajungi sa te indopi.
O alta strategie eficienta in lupta cu kilogramele este preangajamentul. Daca vrei sa rezisti in fata unor mancaruri delicioase, dar bogate in calorii, cel mai bine ar fi sa le tii departe de tine, fie sa nu le mai cumperi, fie sa nu mai stai in preajma lor. In cazul in care seara iti e pofta de ceva dulce, dar nu ai nimic dulce in casa, sansele cele mai mari sunt sa nu te duci sa-ti cumperi. In schimb, daca tii la indemana si la vedere ispitele, e o chestiune de timp pana vei ceda.
Un alt preangajament este sa te speli mai devreme pe dinti. Acesta este un obicei realizat inainte de culcare, care este atat de bine intiparit in minte, incat iti va semnala sa nu mai mananci.
Monitorizarea este o alta strategie ce nu poate lipsi din arsenalul celui care doreste sa slabeasca. Monitorizarea frecventa imbunatateste controlul. La intrebarea: ”e bine sa ma cantaresc zilnic sau e mai bine sa ma cantaresc mai rar” este corecta prima varianta. Daca te vei cantari in fiecare zi, o sa tii mai usor kilogramele la distanta. Si monitorizarea alimentelor duce la un control mai bun. Atentie, sunt situatii in care monitorizarea ne scapa de sub control, precum: mancatul in fata televizorului, mesele in familie, cinele cu prietenii, situatiile in care mancarea este servita in farfurii mari, etc. E important sa inveti sa monitorizezi chiar si situatiile de acest gen si poti sa le contracarezi. De exemplu, acasa poti sa incepi sa folosesti farfurii si pahare mici. De asemenea, apetitul este cel mai mult descurajat atunci cand mananci in fata oglinzii.
Asadar, retine ca dieta functioneaza o singura data si ca cel mai bine este sa renunti la ideea de a slabi mult si repede. Invata sa recurgi la strategii ce au efecte durabile si pe care sa le aplici constant, precum: stabilirea unui obiectiv realist, amanarea placerii, evitarea refuzurilor totale, folosirea preangajamentului si a monitorizarii. Si, nu uita sa eviti efectele “ce naiba” si “rece-cald”.