Sari la conținut

Depresia

Termenul de depresie e auzit des – “sunt deprimat”, “sunt in depresie”, il folosim pentru a descrie diferite stari asociate cu aceasta tulburare. Insa, exista o diferenta intre depresia clinica si termenul pe care il folosim uzual pentru a descrie doar anumite simptome specifice depresiei. Diferentele constau in numarul acestor simptome si in intensitatatea cu care se manifesta.
Pentru a putea vorbi despre depresie clinica , trebuiesc intrunite minim cinci simptome din urmatoarele, pe o perioada de cel putin doua saptamani :
– dispozitie depresiva, in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi;
– interes sau placere marcat diminuate fata de toate;
– pierdere in greutate semnificativa sau crestere in greutate;
– insomnia sau hipersomnie in fiecare zi;
– agitatie sau inhibitie (lentoare) psihomotorie aproape in fiecare zi;
– oboseala sau pierdere a energiei aproape in fiecare zi;
– sentimente de vinovatie excesiva si devalorizare;
– capacitate de concentrare diminuata sau indecizie;
– ideatie suicidara sau tentativa de sinucidere.
Acestea sunt criteriile pentru depresia clinica si este evident ca orice persoana care se afla in aceasta situatie are nevoie de ajutor sau sprijin.
Dar nu e nevoie sa traiesti toate aceste simptome ca bunastarea ta personala si placerea de a trai sa fie afectate. De fapt, multe sunt situatiile in care traim doar o parte din aceste stari,  ceea ce este suficient pentru a scadea calitatea vietii si sentimentul de bunastare,  cunoscut si ca fericire. Depresia nu este ceva ce li se intampla “nebunilor” sau “ciudatilor”, ci este o tulburare emotionala foarte des intalnita.
Unei persoane in depresie ii sunt familiare credintele de genul: “sunt un ratat”, “nimic nu are sens”, “totul este pierdut”, “ar trebui sa reusesc in tot ceea ce intreprind”, “toata lumea ar trebui sa ma accepte si daca nu ma accepta, nu pot sa suport asta”.
Depresia poate fi cauzata de factori biochimici – predispozitia genetica, biochimia actuala a creierului, de factori interpersonali – pierderea cuiva drag, divort, conflicte, factori comportamentali – lipsa de recompense, scaderea evenimentelor placute, mentinerea evenimentelor stresante si factori cognitivi- stiluri si scheme dezadaptative de a gandi. Depresia poate fi cauzata de unul dintre factori sau de o combinatie a lor.

Psihoterapia este necesara in cazul depresiei clinice, dar si in situatiile in care se regasesc doar o parte din trairile specifice depresiei si te afli in situatia in care vrei sa preiei controlul pentru a obtine o gestionare mai buna a emotiilor, o imbunatatire a starii generale, pentru a afla de unde provine starea de tristete, ce o intretine si ce poti face pentru a o ameliora si a-i scadea intensitatea.