Preferintele noastre pentru anumiti parteneri si atractia pe care o simtim fata de anumite tipuri de persoane nu depind atat de mult de noi pe cat ne place sa credem. In spatele acestor alegeri se afla evolutia. Evolutia inseamna reproducere si dorinta de perpetuare continua si ele sunt cele care ne modeleaza aceste preferinte. Genele noastre doresc sa fie perpetuate cu success cat mai multe generatii, ceea ce determina ca alegerile noastre sa favorizeze partenerii care ne maximizeaza sansele de a avea cat mai multi urmasi.
Urmasi cat mai multi si cu sanse mari de a supravietui, pentru a avea la randul lor alti urmasi, inseamna alegeri diferite pentru femei si barbati. Succesul reproductiv pentru barbati inseamna cat mai multi copii, pentru ca din punct de vedere fiziologic pot avea un numar foarte mare de copii, iar pentru femei inseamna garantia supravietuirii copiilor, al caror numar, in cazul femeilor, este limitat si nu poate fi foarte mare.Transpunand in termeni de strategii, succesul reproductiv pentru barbati este conditionat de un numar cat mai mare de femei fertile, iar pentru femei succesul este conditionat de existenta unor resurse cat mai mari pentru copiii lor.
Astfel, luand in calcul ca barbatii isi vor dori sa aiba relatii sexuale cu cat mai multe femei care sa fie, desigur, fertile – cum isi pot da ei seama ca o femeie e fertila fara sa fie pacaliti?
Exista cateva indicii nefalsificabile pentru fertilitate. Unul dintre predictorii cei mai buni pentru fertilitate este varsta. Cu cat partenera este mai tanara, cu atat sunt sanse mai mari ca ea sa fie fertila si cu atat are mai mult timp la dispozitie pentru a face mai multi copii. Tineretea se poate observa si prin prezenta anumitor trasaturi feminine specifice copiilor: pupile mari, ochi departati, gura generoasa, barbie mica si pometi ridicati. Alt reper pentru fertilitate este cantitatea de estrogen care determina o piele catifelata si un par lucios. Se pare ca si greutatea este un reper pentru fertilitate. Studiile arata ca femeiile cu o greutate medie si cu un raport talie-solduri mic sunt mai fertile decat cele cu o greutate foarte mica sau peste medie si cu un raport talie-solduri mare.
Aceste simboluri ale fertilitatii contureaza o imagine destul de cunoscuta, nu? Este imaginea ce reprezinta etalonul frumusetii: tanara, cu talie mica, ochi mari, gura carnoasa, piele catifelata, par lucios, etc.
Pentru femei, dat fiind faptul ca pot avea un numar limitat de copii, un criteriu important in alegerea partenerului il reprezinta resursele pe care acesta le are. Resurse care pot contribui si pot face o diferenta in supravietuirea si dezvoltarea copiilor. In trecut resursele se refereau in general la hrana, adapost si statutul in grup. Termenii moderni pentru resurse bogate sunt banii, functia, statutul si faima.
In ceea ce priveste caracteristicile fizice, femeile le prefera pe cele care denota maturitatea sexuala a partenerului, precum: o barbie proeminenta, un maxilar puternic, ochi mari si un nas mic.
Da, acesta este motivul pentru care nu visezi la printi saraci sau la muncitori necalificati!
Este clar, barbatii vor femei tinere si frumoase, iar femeile vor barbati bogati si maturi. Insa ce se intampla cu restul, nu toti barbatii sunt bogati si nici toate femeile nu sunt frumoase si vesnic tinere. Sigur, majoritatea barbatilor vor incearca sa para mai puternici sau mai bogati decat sunt, iar majoritatea femeilor vor incearca sa para cat mai frumoase si mai tinere, contribuind la dezvoltarea industriei cosmetice si estetice, insa atat barbatii, cat si femeile pot blufa doar pana la un punct. In acest caz, intervine o regula foarte simpla. Cei care au o carte buna in mana o joaca, iar cei care nu au, pana la urma nu le ramane decat sa se multumeasca cu mai putin sau nimic. Oamenii aleg parteneri foarte asemanatori din aproape toate punctele de vedere: al clasei sociale, al mediului din care provin, al stilului de viata si chiar al aspectului fizic. Avand in vedere aceste reguli ale jocului, putem anticipa pana la ce suma putem ridica potul. Degeaba viseaza o fata la vecinul sau bogat, daca la loteria genelor nu a castigat un loz al frumusetii, iar un barbat sarac are sanse foarte mici sa cucereasca o fata frumoasa si bogata. Stim deja deznodamantul acestor povesti.
Care este legatura intre sarut si evolutie?
Genele, pe langa influenta pe care o exercita asupra preferintelor nostre pentru parteneri, contribuie si la modul in care percepem sarutul. Percepem un sarut ca fiind mai placut in functie de existenta unei anumite gene. Aceasta se numeste CMH si este responsabila pentru identificarea si combaterea bacteriilor din corp. Se pare ca preferam partenerii care au gene CMH complementare, asigurandu-le urmasiilor, printr-o astfel de alegere, gene cu un spectru mai larg importiva bacteriilor. Gena poate fi depistata prin intermediul mirosului si al salivei. Uneori e bine sa te lasi ghidat de un sarut placut si un miros imbietor, s-ar putea sa fie o alegere foarte buna. Evolutia perfectioneaza de foarte mult timp aceste mecanisme!
Au genele legatura cu fidelitatea?
Intr-o oarecare masura, da, au. In cazul femeilor acest comportament este influentat de oxitocina – asa numitul “hormon al dragostei” – iar in cazul barbatilor, fidelitatea este influentata de un neurotransmitator denumit vasopresina.
Pentru ca au observant ca vasopresina ii face mai toleranti pe barbati fata de copii si femei, cercetatorii au vrut sa afle mai multe. Ei au investigat corelatia dintre stabilitatea intr-o relatie si genele receptoare pentru vasopresina. Astfel, au observat ca barbatii care aveau un anumit tip de forma a acestei gene, mai exact alela 334, aveau relatii mai putin apropiate cu partenerele, erau mai putin angajati in relatii si ca acestia evitau sa se casatoreasca chiar si situatiile in care locuiau cu partenerele de mai multi ani. Alela 334 poate fi mostenita si de la tata si de la mama, deci un barbat poate fi purtatorul unei singure copii a alelei sau al celor doua copii. Ultimul caz este cel mai putin fericit pentru femeile care cauta un partener loial si stabil, avand cea mai mare predispozitie pentru un comportament promiscuu. Pentru aceste femei este si o veste imbucuratoare, procentul celor care nu au aceasta gena este majoritar. 2/3 din barbati nu sunt purtatori ai acestei alele, un procent foart mic, in jur de 4%, sunt purtatori ai ambelor copii si restul au o singura copie a alelei 334.
Da, ar fi bine ca la prima intalnire sa vina si cu rezultatele de la testul ADN!
Asadar, selectia evolutionista ne predispune sa preferam anumite caracteristici in alegerea partenerilor. In cazul barbatilor, acestia prefera femeile tinere, cu greutate medie, cu ochi mari, gura generoasa, talie mica, par lucios si piele catifelata – toate acestea simbolizand repere ale fertilitatii. In cazul femeilor, acestea prefera parteneri maturi sexuali cu resurse bogate, care pot sa le ofere conditii cat mai bune pentru dezvoltarea copiilor lor, pe care ii pot avea intr-un numar destul de limitat. De asemenea, evolutia a selectat sa percepem mai placut sarutul si mirosul unei persoane cu mecanisme diferite de depistare si combatere a bacteriilor, pentru a oferi urmasilor nostri gene mai bogate si mai puternice impotriva bolilor
Atentie, genele traseaza anumite predispozitii, dar nu ne determina si nici nu ne dicteaza comportamentele. Din pacate, este un subiect deseori interpretat gresit. In timp, evolutia ne-a oferit procese cognitive superioare ce fac posibile gandirea constienta, anticiparea, moralitatea, etc, astfel incat sa nu fim marionete in mainile acestor tendinte si este responsabilitatea fiecaruia sa invete sa si le gestioneze cat mai bine, pentru ca acestea sa fie concordante cu scopurile sale pe termen lung.
Aceste informatii ne ajuta sa intelegem mai bine felul in care functionam, pentru a sti ce sa facem ca sa ne imbunatatim si dezvolta continuu. In acelasi timp, au rolul sa ne previna de a nu cadea in capcana de a incerca sa schimbam ceea ce nu poate fi schimbat. Un exemplu reprezentativ pentru subiectul discutat poate fi cel legat de indragostire – nu pot sa controlez de cine ma indragostesc sau de cine ma simt atras si nu are niciun rost sa ma invinovatesc pentru asta, insa ceea ce aleg sa fac cu sentimentele mele, cum ma comport si daca aleg sa actionez conform lor este responsabilitatea mea.