In spatele oricarui rezultat pozitiv sau al oricarui succes stau autocontrolul si inteligenta. Tu care calitate crezi ca e mai importanta?
Raspunsul nu este cel pe care il intuiesti. Inteligenta nu este neaparat un predictor pentru succes. Urmatoarele informatii despre autocontrol te vor lamuri si te vor face sa intelegi de ce acesta este cel mai important.
In momentul de fata, in ceea ce priveste inteligenta, inca exista multe dezbateri daca aceasta poate fi imbunatatita sau nu, in timp ce pentru autocontrol s-au descoperit metode prin care acesta poate fi imbunatit cu certitudine. De asemenea, autocontrolul joaca un rol mult mai mare in succesele sau esecurile noastre decat ne imaginam. Aproape orice problema are la baza un autocontrol slab: rezultate scolare slabe, cheltuieli sau imprumuturi mari, amanarea sau renuntarea la sarcinile de la serviciu, delasarea in ceea ce priveste treburile casnice, reactiile violente, dependentele de jocuri de noroc, tutun sau alcool, alimentatia excesiva sau nesanatoasa, lipsa exercitiilor fizice, etc.
Intre autocontrol si inteligenta primeaza autocontrolul. Chiar si o persoana cu un IQ foarte inalt are nevoie de autocontrol ca sa persevereze in a invata lectia, in a finaliza sarcinile si in a nu ceda impulsului de a renunta in favoarea altor activitati mai placute si relaxante. In prezent, autocontrolul este cu atat mai important cu cat distractiile s-au inmultit.
Oare ce or mai fi postat prietenii tai recent pe Facebook? Acum poti sa evadezi de la activitatile solicitante doar cu un click. O sarcina monotona la job poate fi amanata cu un click si tot cu un click poti sa ajungi pe un alt site sau la un joc si tot asa…
In fiecare zi ducem o lupta cu dorintele nedorite, lupta ce dureaza aproximativ patru ore. Destul de mult, nu? Nu suntem insa la fel de slabi in fata oricarui tip de dorinta. Daca in fata tentatiilor de a cheltui, de a dormi sau de a face sex rezistam un pic mai bine, cedam, insa cu usurinta, in fata tentatiei televizorului si internetului.
Acestea sunt motivele pentru care autocontrolul devine cel mai bun predictor pentru succesul in viata, chiar mai bun decat IQ-ul.
Ce anume ne ajuta in aceasta lupta cu dorintele nedorite?
Baumeister, care este cel mai important cercetator din domeniul vointei, a descoperit ca vointa, la fel ca oricare muschi, cand este folosita incepe sa oboseasca si ca poate fi intarita prin intermediul unor exercitii. Acesta, initial, nu a acordat foarte multa importanta autocontrolului, ci a descoperit intamplator importanta lui in timpul unor cercetarii ce vizau stima de sine. Baumeister credea ca, daca va stimula stima de sine a elevilor, acestia vor obtine rezultate scolare mai bune. Insa, rezultatele tuturor experimentelor sale au contrazis aceasta ipoteza. De fapt, era exact invers, copiii ajungeau sa aiba o stima de sine inalta in urma rezultatelor obtinute si nu obtineau rezultate mai bune datorita unei stime de sine crescute. Succesele stimuleaza stima de sine si nu invers. Baumeister a descoperit ca acei elevi din studiile sale, carora li se stimula stima de sine, ajungeau intr-adevar sa aiba o parere mai buna despre sine, insa rezultatele lor erau chiar mai slabe ca inainte si nu mai bune. Cum, de altfel, exista si criminali si talhari cu o foarte buna imagine despre sine.
Descoperind ca ingredientul principal pe care il foloseau copiii cu rezultate foarte bune din studiile sale era autocontrolul, Baumeister a renuntat la cercetarile ce vizau stima de sine si a inceput o serie de experimente ce se centrau pe vointa.
In primul rand, a observat ca, cu cat este folosita mai mult pentru anumite sarcini, vointa se diminueaza si apare “epuizarea eului” – caracterizata printr-o capacitate diminuata de reglare a gandurilor, emotiilor si actiunilor. Cu cat subiectii erau nevoiti sa reziste mai multor tentatii sau sa manifeste autocontrol in mai multe sarcini, cu atat erau mai obositi, mai tristi, mai indecisi, mai predispusi la decizii gresite si reactii impulsive, iar toate trairile lor negative deveneau mai intense. Cu cat se foloseau mai mult de vointa, cu atat mai mult cedeau ispitelor viitoare: fumat, mancat sau baut excesiv.
Concluziile cercetarii au fost: avem o cantitate finita de vointa si toate tipurile de solicitari consuma din aceasta cantitate de vointa.
Acesta este motivul pentru care, daca tii o dieta stricta, iti e mai greu sa rezisti altor tentatii – cumparaturi, TV, internet, tigari, alcool, etc. – pentru ca deja folosesti o mare parte din vointa pentru a respecta dieta. Regula este ca trebuie sa te focusezi pe cate un obiectiv pe rand si nu pe mai multe in acelasi timp. De exemplu, acea lista lunga pe care ti-o faci de Anul Nou, renunta la ea si alege un singur obiectiv, pentru ca altfel, cel mai probabil, nu vei realiza niciunul dintre obiective.
Cu ce se alimenteaza vointa?
Combustibilul pentru vointa este glucoza. Corpul nostru are nevoie de hrana pe care o transforma in glucoza si pe care apoi o ofera muschilor, inimii, ficatului, sistemului imunitar, samd. Glucoza ajunge si la creier fiind transformata in neurotransmitatori.
Atunci cand ne folosim de vointa, consumam din glucoza disponibila in organism, in special, cea din creier. Ce fel decizii iei cand iti e foame? Sau cum stai cu autocontrolul pe stomacul gol? Da, zero glucoza, zero vointa.
Cand organismul incepe sa foloseasca din glucoza pentru autocontrol, incepe sa apara pofta de dulce. In special, ne e pofta de ceva dulce pentru ca dulciurile reprezinta cea mai rapida cale de a obtine glucoza, insa si o hrana sanatoasa ofera glucoza doar ca mai lent.
Asadar, daca ai decizii importante de luat, de dat un examen important sau de realizat alte sarcini solicitante, ar fi bine sa nu le infrunti cu stomacul gol si sa hranesti masinaria cu hrana sanatoasa. De preferat, foloseste dulciurile doar in situatii exceptionale, pentru ca o crestere brusca a glicemiei este urmata de o scadere brusca a acesteia.
Un alt lucru important pe care trebuie sa-l faci inainte de astfel de solicitari este sa te odihnesti. Daca esti obosit, cea mai buna idee este sa te odihnesti, privarea de somn inseamna mai putin autocontrol.
Ce strategii sa folosim pentru a ne imbunatati autocontrolul?
Pentru a putea persevera in atingerea unor obiective, prima conditie este aceea de a alege un singur obiectiv. De obicei, problema este ca avem prea multe obiective in acelasi timp.
Dupa ce ti-ai stabilit un singur obiectiv, trebuie sa te focusezi pe cat mai ai de parcurs si nu pe cat ai realizat deja, caci strategia de a te axa pe ce ai realizat deja, te face sa pierzi din vedere obiectivul si sa te multumesti cu mai putin.
O alta strategie este sa le dezvalui celorlalti obiectivul tau, pentru ca ne pasa de ceea ce stiu altii despre noi mai mult decat ne place sa recunoastem.
De asemenea, avand in vedere informatia ca vointa este la fel ca orice muschi, trebuie sa o exersezi prin intermediul unor exercitii. Aceste exercitii constau in stabilirea unor obiective mici, pe care sa le realizezi zilnic si care te vor ajuta sa realizezi lucrurile mai mari. Astfel de exercitii sunt: mentinerea constanta a unei posturi drepte, realizarea unor activitati cu mana stanga pe care de obicei le faci cu mana dreapta (dominanta) – spalatul pe dinti cu mana stanga, sa deschizi usile cu mana stanga, sa tii paharul in mana stanga, etc., monitorizarea limbajului – evitarea in exprimare a unor expresii ca – “stii”, “gen” – si evitarea injuraturilor.
Toate aceste exercitii intaresc vointa pentru provocarile mai mari; ea se va intari treptat si astfel, nu te vei mai simti epuizat la fel de usor.
Dupa ce ti-ai stabilit obiectivul si pasii concreti pe care ii ai de urmat pentru a-l atinge, urmeaza sa stabiliesti recompensele in caz de castig si pedepsele in caz de esec. Apoi sa incepi monitorizarea pasilor stabiliti. Poate cea mai importanta strategie este monitorizarea; aceasta este stalpul central pe care iti poti construi obiectivul, care iti ofera repere si fara de care demersul tau, cel mai probabil, se va finaliza cu un esec.
Concluzionand, ideea centrala este ca autocontrolul este cel mai bun predictor pentru succesul in viata si ca, din fericire, el poate fi imbunatatit. Vointa noastra este limitata si toate deciziile, alegerile si luptele cu dorintele nedorite ne consuma din aceeasi cantitate limitata de vointa. Ea poate fi realimentata prin hrana si odihna; pe langa acestea mai exista si alte strategii care ne intaresc vointa: stabilirea unui obiectiv, impartirea lui in pasi concreti, monitorizarea lor, stabilirea recompenselor si pedepselor si declararea publica a obiectivului tanjit. Mult success!