Sari la conținut

Cum sa-ti pese mai putin de ceea ce cred altii despre tine

Intr-o zi cand primesti noua complimente si o critica, cu siguranta, seara cand pui capul pe perna iti va veni in minte critica. Ceea ce cred altii despre noi este adanc intiparit in felul in care functioneaza mintea noastra. Pentru stramosii nostri, cea mai mare pedeapsa era excluderea din grup, iar pentru a supravietui aveau nevoie de grup. Aspect ce facea ca respingerea sa fie echivalenta cu moartea, diferentiind intre cei care vor supravietui si cei care vor muri.

In prezent, supravietuirea noastra nu mai depinde de respingere. Desigur, e adaptativ sa fii deschis catre un feedback constructiv de la persoanele importante pentru tine, insa, de asemenea, e vital sa inveti sa il separi de comentariile malitioase, de barfa si de ceea ce spun carcotasii sau cei rau intentionati. Desi e normal sa-ti pese de ceea ce cred despre tine persoanele importante din viata ta, devine problematica situatia in care parerea lor a ajuns sa conteze atat de mult incat te simti vinovat cand nu tii cont de ea sau daca ai ajuns sa iti traiesti viata in functie de asteptarile lor.

Daca te afli intr-una dintre aceste situatii, e timpul sa inveti sa pui limite.

Iata cateva posibilitati prin care poti face asta:

1.       Identifica parerea cui te ingrijoreaza

Creierului nostru ii place sa suprageneralizeze. Atunci cand creierul te face sa te ingrijorezi ca „toti oamenii” te vor respinge, te vor judeca sau ca te vor jigni, incearca sa identifici acea persoana de a carei parere iti e teama. Numeste acea persoana in minte; de multe ori, lista se micsoreaza la doar cateva persoane, ca seful sau colega barfitoare.

2.       Identifica a cui e vocea

Daca iti e teama sa nu fi judecat, desi teama nu este justificata, intreaba-te cine te-a invatat sa iti fie frica. Poate cineva te-a invatat sa ai grija „ce spun ceilalti sau vecinii” sau ca „oamenii or sa rada de tine”. Partea buna este ca ceva ce este invatat este ceva ce poate fi schimbat. Intreaba-te si ce ar putea sa creada oamenii despre tine in situatia respectiva si cat de realista este teama. Oamenii sunt prea focusati pe ei insisi, incat sa le pese atat de mult de viata ta; iar majoritatea oamenilor au o atitudine de deschidere si de acceptare fata de ceilalti.

3.       Nu adopta din reflex strategia de a intra in defensiva

Incearca sa nu mai intri in defensiva la fiecare critica si incearca ceva revolutionar: asculta. Atunci cand intri in defensiva ridici un zid prin care nu mai trece nimic – nici criticile, dar nici sfaturile utile. Doar dupa ce asculti poti decide de ce sfaturi vrei sa tii cont si de care nu.

4.       Ambalajul conteaza

Atunci cand cineva se straduieste si aloca timp pentru a-ti transmite ce are de zis intr-un mod constructiv, merita sa asculti, chiar daca la sfarsit vei decide sa nu tii cont de parerea acelei persoane. In cazul in care o persoana te jigneste, te critica de dragul de a te critica, e un atac la persoana, precum „esti prost”, „esti nesimtit”, gesturile de genul acesta spun mai multe despre el decat despre tine.

5.       Daca cineva te judeca nu inseamna ca are si dreptate

Opinia cuiva nu este adevarul suprem, este doar o parere.

6.       Gandeste-te cum o sa-i faci fata

Mintea catastrofizeaza consecintele. Gandeste-te ce poti face in situatiile putin probabile in care intr-adevar o sa fii respins. Identifica „worse case scenario”, ce nu e niciodata atat de infricosator pe cat ne gandim ca va fi si apoi gaseste solutii pentru a-i face fata.

7.       Aminteste-ti ca oamenii isi schimba parerile

Daca este un lucru care e sigur, acela e schimbarea. Diferite trend-uri vin si pleaca; fii linistit si urmareste cum parerile din jur se schimba.

8.       Pune-ti la indoiala propriile convingeri

Cei care se tem cel mai mult de parerea celorlalti sunt cei care au convingeri perfectioniste despre performante. Un mod de a le demonta este de a face greseli in mod intentionat si de a urmari consecintele.