Sari la conținut

Cum recunostinta te face mai longeviv si mai sanatos

Unele intrebari legate de aspectele sociale isi gasesc raspunsul in reactiile fiziologice ale organismului. Este ceea ce cerceteaza psihologi sociali si biologici, incercand sa gaseasca raspunsuri la intrebari de genul: „cum x schimba fiziologia pentru a afecta sanatatea”, unde x de obicei, este o emotie negativa – discriminarea, depresia, anxietatea, etc.

Insa una dintre cercetatoare, Wendy Berry Mendes, s-a gandit diferit si in loc sa cerceteze partea urata a emotiilor si modul in care ne afecteaza, a considerat mai interesant sa se intrebe si sa studieze ce efecte au emotiile pozitive asupra sanatatii. Emotia vizata de ea a fost recunostinta, iar intrebarea principala a fost – daca si cum ne influenteaza recunostinta la nivel fiziologic; are impact asupra sanatatii si longevitatii?

Recunostinta afecteaza intr-un mod riguros, stiintific, biologic sanatatea noastra? Se datoreaza acest lucru faptului ca oamenii recunoscatori sunt mai putin deprimati, mai fericiti si au relatii sociale mai stranse?

Ca sa raspunda la aceste intrebari, Wendy Berry Mendes a adunat o echipa de cercetatori si au inceput sa monitorizeze diferentele individuale in ceea ce priveste recunostinta la nivel biologic: markeri, hormoni, indicatori ai sistemului nervos autonom. Au adus subiecti in laborator si le-au indus prin intermediul oxitocinei sentimentul de recunostinta, care a intensificat comportamentele prosociale ale subiectilor si a dus la cresterea increderii acestora in oameni. Ulterior, au cules date din viata de zi cu zi a subiectilor, urmarindu-le in anumite situatii generatoare de recunostinta nivelul anumitor hormoni si raspunsul sistemului nervos autonom.

Dupa ce li s-a masurat nivelul recunostintei, subiectii au fost impartiti in doua grupe, una care a primit oxitocina si o grupa placebo, care nu a primit nimic, urmand sa fie pusi in diferite situatii pentru a le putea observa comportamentul si fiziologia.

Rezultatele au aratat ca atunci cand oamenii sunt mai recunoscatori tind sa aiba: o stare de bine crescuta, sunt mai putin anxiosi, sunt mai optimisti, sunt mai putini deprimati si mai putin nevrotici. De asemenea, rezultatele au aratat ca ei au legaturi sociale mai bune, mai puternice, sunt mai putin sensibili la respingere, mai putin nervosi si dorm mai bine.

La nivel biologic, cei care practica recunostinta au tensiune arteriala mai mica si indicatori cardiovasculari mai buni, un nivel mai ridicat de colesterol bun si mai scazut de colesterol rau si au niveluri mai mici de creatinina. Cea mai surprinzatoare descoperire a fost legate de o celula cu impact asupra bolilor cardiovasculare, care ajuta la refacerea tesutului in urma bolilor cardiovasculare si care a fost prezenta intr-un numar mai mare la persoanele recunoscatoare.

Recunostinta ne amplifica starea de bine asemenea unei lupe care mareste si intensifica, avand efecte pozitive in relatiile cu ceilalti si chiar asupra proceselor cognitive, a felului in care gandim.

In ceea ce priveste procesele cognitive, recunostinta antreneaza mintea catre fericire, catre moduri de gandire ce genereaza o amplificare a starii de bine. Acest lucru a fost evidentiat dupa ce intr-un studiu subiectii au fost rugati sa noteze timp de doua saptamani, in fiecare zi, trei lucuri pentru care sunt recunoscatori in acea zi. Interesant a fost ca starea lor de bine s-a imbunatatit dupa incheierea celor doua saptamani, cat a durat sarcina. Acest efect fiind generat de obiceiul de a percepe binele din evenimentele traite si de faptul ca numaratul lucrurilor pozitive antreneaza mintea de o observa binele in detrimentul negativului, implicit de a ne dezvolta capacitatea de a interpreta pozitiv evenimentele din jurul nostru.

La nivelul proceselor sociale, recunostinta potenteaza comportamentele prosociale. Atunci cand sunt recunoscatori, oamenii vor sa-i ajute pe ceilalti, iar cand recunostinta este exprimata creste si  posibilitatea ca acel comportament sa fie repetat in viitor de catre persoana careia ii este adresata recunostinta. Recunostinta creste si dorinta de a interactiona cu ceilalti si, avand in vedere ca oamenilor le plac persoanele recunoscatoare, acestea sunt percepute ca fiind mai agreabile.

Asadar, recunostinta ne face mai longevivi si mai sanatosi, ea avand efecte atat asupra relatiilor noastre sociale, cat si a felului de a gandi si a percepe evenimentele din jurul nostru.