Sari la conținut

Cum putem cumpara mai mult timp

Mereu conectati la ceva, incercand sa jonglam intre taskurile de la job si cele de acasa, multi dintre noi simtim ca nu ne ajung orele pentru toate activitatile pe care am dori sa le facem.

Nu ar fi minunat daca am simti ca avem mai mult timp?
Se pare ca acest lucru este posibil, exista cateva studii recente care arata ca admiratia – definita de psihologi ca emotia pe care o traim atunci cand experimentam ceva izbitor de vast ca scop, numar sau complexitate, incat ne modifica felul de a percepe lumea – ne poate ajuta sa dilatam timpul. Mai mult, admiratia s-ar putea sa ne faca mai generosi cu felul in care ne petrecem timpul si sa ne imbunatateasca starea de bine.
Studiul a inclus doua grupuri; persoanelor dintr-un grup li s-a indus sentimentul de admiratie prin vizionarea unor clipuri cu lucruri impresionante, iar celor din al doilea grup li s-a indus sentimentul de fericire cu ajutorul unor filmulete. Membrii din grupul cu sentimentele de admiratie au declarat ca au avut mai mult timp la dispozitie decat cei din grupul celor cu sentimentele de fericire.
Asa a aparut predictia ca este mai putin probabil ca persoanele care traiesc sentimente de admiratie sa se simta mai nerabdatoare, fiind chiar mai dispuse catre activitati de voluntariat, dar nu si pentru a dona bani; ceea ce sugereaza ca admiratia nu ne face in general mai generosi, ci ne face sa simtim ca avem mai mult timp liber si sa avem o disponibilitate mai mare de a ajuta.

Intr-un alt experiment, cei din grupul carora li s-a indus sentimentul de admiratie au declarat ca se simt mai satisfacuti de viata lor decat cei din grupul de control. Suplimentar, cand au avut de ales intre bunuri materiale si activitati pozitive, cei din grupul cu sentimentele admirative au ales mai mult decat ceilalti experientele pozitive; iar activitatile pozitive ne aduc mai multa fericire decat bunurile materiale.
Concluzia a fost ca cei din grupul cu emotiile admirative declarau ca sunt mai satisfacuti datorita faptului ca simteau ca au mai mult timp liber la dispozitie. Astfel, perceptia timpului are o mare influenta asupra noastra, avand impact asupra disponibilitatii noastre de a ne oferi sa-i ajutam pe ceilalti si chiar asupra bunastarii personale.

Oamenii exprimenteaza sentimente de admiratie atunci cand inceraca lucruri noi, cand sunt in natura, cand asculta muzica sau se bucura de arta.
Asadar, daca vrei sa simti ca ai mai mult timp la dispozitie, expune-te cat mai des situatiilor in care experimentezi lucruri noi.