Sari la conținut

Cum poti invata sa ai incredere din nou dupa ce ai fost parasit

Daca ai fost parasit sau parasita, uneori fara sa sesizezi niciun semn, si ai inceput o relatie noua, dar la fiecare cearta sau neintelegere te gandesti ca vei fi parasit din nou si ca noul sau noua partenera nu te va mai suna sau cauta, inseamna ca ai intrat in noua relatie cu un bagaj de care inca nu te-ai debarasat.

Cu totii purtam semne dureroase ale fostelor relatii, dar ce putem face, in urma constientizarii acestui trecut dureros, pentru a nu-l lasa sa interfereze cu prezentul?

Iata cinci strategii pentru a scapa de fantoma fostului sau fostei:

1. Ofera-ti timp pentru a trai suferinta pierderii

Multe persoane incearca sa treaca peste o relatie intrand in alta relatie. Desi noul inceput de relatie este ispititor, este un sentiment de scurta durata, mascand durerea aflata in spatele emotiei de moment.

Oamenii au nevoie de un timp pentru suferinta. E aproape imposibil sa ai o relatie noua functionala, daca nu ti-ai oferit timpul necesar pentru a-ti vindeca rana fostei relatii.

2. Intelege-ti povestea

Fiecare esec relational ofera oportunitati pentru a descoperi aspectele la care mai ai de lucrat si pe care ti le poti dezvolta, imbunatati, altfel existand riscul sa ratezi sansa de a evolua.

3. Ofera-i noului partener prezumtia de nevinovatie

E foarte usor sa tragi concluzii pripite atunci cand ai de aparat o inima ranita. Iar constructia unui zid de protectie nu o sa te fereasca de suferinta, doar te poate face sa ratezi sansa unui partener disponibil, care nu ti-a tradat increderea cu nimic.

4. Identifica de unde iti vin emotiile

Indiferent cat de bine incepe o noua relatie tot vor mai exista  – un comentraiu, o privire, o neintelegere – ce vor declansa amintiri dureroase. Recomandarea ar fi sa nu reactionezi impulsiv si sa-ti oferi putin timp sa vezi daca emotia va disparea sau nu, iar in cazul in care nu dispare sa o comunici constructiv, fara a-l face pe partener sa intre in defensiva, avand o atitudine de deschidere fata de povestea acestuia.

5. Aplica diferite strategii pentru a-ti tine sub control anxietatea

Dupa o relatie de lunga durata e firesc sa apara anxietatea fata de ideea de a merge la o intalnire sau de a alege un nou partener. Chiar daca tanjim dupa o noua relatie si dupa ideea de intimitate, in aceeasi masura aceasta perspectiva ne inspaimanta. Ai nevoie de strategii care sa te scoata din spirala gandurilor generatoare de anxietate.

Poti sa-ti faci o lista de prieteni cu care sa te consulti atunci cand in comportamentul partenerei sau partenerului sesizezi posibile „pericole”, cerandu-le sfatul pentru cat de fondate sau nefondate sunt temerile tale. Poti sa-ti identificii triggerii care iti exacerbeaza anxietatea si sa recurgi la ritualuri zilnice pentru a o tine sub control: exercitii fizice, un numar suficient de ore de somn, meditatie, etc.