Sari la conținut

Cum poate fi combatuta anxietatea prin meditatie

Frica, ingrijorarea, anxietatea sunt termeni deja comuni in societatea de astazi, in care ziarele sau emisiunile TV ne anunta despre crize economice, accidente, teroristi, razboaie, in timp ce programele noastre zilnice sunt din ce in ce mai pline si suntem mai ocupati ca niciodata. Chiar daca nu suntem ocupati, telefonul suna sau primim mailuri si trebuie sa fim tot timpul disponibili si acum putem fi contactati oriunde si oricand. Desigur, pe langa aceste ingrijorari, adaugam si propriile noastre ingrijorari, fie ca e vorba de jobul nostru sau de relatie, de copii, parinti, etc.

Ne simtim din ce in ce mai mult lipsiti de control, mai tematori, mai ingrijorati, mai stresati si asa incepe usor, usor sa se instaleze starea de epuizare si burnout. Multe persoane incearca sa o gestioneze si sa gaseasca o alinare in: mancare, droguri, bautura, filme sau televizor; ceea ce nu face decat sa accentueze starea respectiva.

O modalitate de a lupta impotriva acestor stari, implicit impotriva anxietatii, este o stare diferita, o stare prezenta, de constientizare. Aceasta stare poarta denumirea de mindfulness si poate fi inteleasa ca o stare prietenoasa, non-evaluativa, de constientizare si traire a momentului prezent.

Aceasta stare de mindfulness te poate elibera de anxietate, frica sau panica, invatand sa fii prezent si deschis catre durere si suferinta. Important este sa inveti sa fii prezent, cu o atitudine plina de autocompasiune fata de propria persoana in momentele in care experimentezi frica, panica sau anxietatea.

Modalitatea de a ajunge la aceasta stare de mindfulness pentru a putea sa te eliberezi de anxietate este meditatia. Pentru a avea effect, starea de mindfulness trebuie practicata prin meditatie si nu este suficient doar sa citesti despre ea fara a incerca, chiar s-ar putea sa sune cel putin bizar doar citind despre ea. Daca accepti provocarea de a practica cu regularitate si disciplina meditatia, exista sanse foarte mari sa incepi un proces de transformare profunda.

Anxietatea, frica sau panica sunt traite in momentul prezent, ceea ce face importanta abilitatea de a ramane in prezent pentru a le gestiona. In interiorul nostru exista o capacitate pentru liniste si pentru echilibru, ceea ce ne permite sa gestionam aceste stari intense de anxietate.

Aceasta abilitate de a trai clipa prezenta, de a ramane prezent cu o atitudine deschisa si non-evaluativa se formeaza prin rutina, prin practicarea zilnica a meditatiei. Pentru a putea invata sa gestionezi mai bine frica e important sa inveti sa te relaxezi si practici aceasta stare de a fi “prezent si atent la scopuri”.

Corpul si mintea noastra sunt interconectate intr-un mod complex si fascinant, ceea ce inseamna ca creierul nostru se schimba datorita experientelor traite. Astfel, invatand sa meditezi, ai puterea de a schimba felul in care functioneaza creierul tau. Invatand sa cultivi o atitudine de calm si liniste in minte si corp vei putea gestiona anxietatea. Baza transformarii este aceasta stare de constientizare si prezenta nonevaluativa, plina de compasiune si acceptare. Exprimentarea fricii cu o astfel de atitudine duce la schimbarea si, in niciun caz, frica nu poate fi invinsa prin suprimare sau evitare.

Anxietatea si panica apar din teama provocata de ganduri si nu din amenintari sau pericole fizice. Un loc aglomerat e doar un loc aglomerat, un discurs e doar un discurs, sofatul e doar sofat pana cand creierul le pune eticheta de “periculos” sau “amenintator”. Gandurile au puterea pe care le-o oferim si pe care si-o exercita prin conexiunea minte-corp. Este crucial sa fii constient de gandurile tale si sa inveti sa te detasezi de ele si sa le lasi sa curga, fara a le oferi putere pentru a gestiona anxietatea.

Meditatia este instrumental care poate forma aceasta abilitate de identificare si detasare de ganduri si de a nu fi una cu ele. Mindfulness este o stare de constientizare, care nu este acelasi lucru cu a gandi, o stare de prezenta ce permite identificarea si recunoasterea gandurilor si emotiilor, pentru a nu ne identifica cu ele. Mindfulness este o constientizare prietenoasa, non-evaluativa, toleranta, care inseamna atentie, constientizare, intelegere si compasiune.

Asadar, constientizarea clipei prezente este cheia transformarii relatiei cu anxietatea si este cea care iti va permite sa-ti observi gandurile anxioase, fara a le crede si evalua, incepand, pur si simplu, sa le recunosti ca simple ganduri. Pentru a incepe si sustine practicarea meditatiei ai nevoie de: o atitudine deschisa, curiozitate, motivatie, determinare, disciplina si incredere in sine.