Karl Pillemer, un gerontolog de la Universitatea Cornell, a avut perseverenta de a cerceta sistematic, intervievand sute de varstnici, raspunsurile la intrebarile pe care le avem si fata de care suntem toti curiosi – „Oare ce putem invata din experienta celor in varsta, astfel incat sa traim mai bine, sa avem cat mai putine regrete si sa profitam cat mai mult de viata?”
Karl Pillemer, in prima sa carte – 30 de lectii despre viata – a sintetizat sfaturile de la peste 1000 de varstnici despre fericire, munca si sanatate. Acesta puncteaza sapte elemente cheie care reies din interviurile cu persoanele varstnice, despre cele mai mari regrete ale lor, despre implinire si despre relatii reusite si de durata. Iata sfaturile acestora:
1. Inceteaza sa te mai ingrijorezi atat de mult
Ceea ce regreta cel mai mult varstnicii si le-ar recomanda persoanelor mai tinere sa faca diferit, nu este o aventura sau o greseala anume, ci timpul pierdut cu ingrijorari inutile, acesta este raspunsul cel mai vehement si frecvent primit. Cel mai mare regret era ca si-au petrecut atata timp ingrijorandu-se; nu se refereau la timpul petrecut planificand, ci la acele ruminatii inutile fata de lucrurile care nu pot fi controlate. Interesant este ca majoritatea au declarat ca acele lucruri fata de care se ingrijorau nu li s-au intamplat, in schimb au avut parte de evenimente negative la care nu se gandisera si nu le luasera in calcul.
2. In relatiile de cuplu conteaza micile gesturi
Parerile reflectate de varstnici sunt aceleasi cu cele din studiile relatiilor de cuplu: activitatile de zi cu zi, activitatile mici, minut de minut, reprezinta si definesc relatia.
Avem tendinta sa ne gandim la relatii global, dar relatiile sunt compuse din sute de mii de micro-interactiuni zilnice, in care avem posibilitatea sa fim pozitivi si suportivi cu partenerii nostri sau sa fim neinteresanti si expeditivi.
Exista cercetari care coreleaza modalitatea de a reactiona a unui partener cand este intrerupt dintr-o activitate catre celalalt partener cu calitatea si durata acelei relatii. Daca te uiti la serialul preferat si partenerul te intrerupe ca sa-ti arate ceva ce i se pare interesant si reactionezi pozitiv, intrerupand ceea ce faceai si vorbind cu partenerul, atunci pronosticul pentru relatie este unul pozitiv, insa daca reactia este una de respingere atunci previziunea pentru relatia ta este una negativa.
Unele cercetari arata ca raportul intr-o relatie functionala este de 10 la 1 pentru evenimentele pozitive in defavoarea celor negative, de aceea fiecare mica interactiune negativa conteaza.
Un aspect considerat important de varstnici in relatiile de lunga durata este politetea; acel „multumesc” sau „te rog”, de care uitam si pe care le folosim din ce in ce mai rar in relatiile in care ne simtim confortabil. De asemenea, importante sunt si micile complimente, micile obiceiuri pozitive, micile surprize sau micile sarcini pe care le putem face in locul partenerului, ca spalatul vaselor, cumparaturi sau curatenie.
Ca o relatie sa dureze, e nevoie de pozitivitate in aspectele marunte ale relatiei.
3. Nu-ti sacrifica relatia pentru copii
Nu e nicio surpriza ca multe conflicte maritale au ca si cauza copiii. Varstnicii ne recomanda sa ne punem relatia de cuplu pe primul loc si sa nu ne lasam copiii sa ne distraga de la a avea o relatie buna cu partenerul. Cuplurile se pierd in mixul dintre munca si copii, renuntand sa mai ofere atentie relatiei de cuplu.
E nevoie sa te ocupi intai de relatia de cuplu ca sa poti sa fii un parinte bun; daca iti sacrificii relatia pentru copii, ai sanse mari sa le pierzi pe amandoua.
4. Persoanele care au aceleasi valori de baza au casnicii mai durabile
Sfatul varstnicilor din acest punct de vedere este sa gasesti pe cineva asemanator tie cu care sa te casatoresti. Desi exista mitul ca opusurile se atrag, atat cercetarile, cat si experiente celor batranilor sustin contrariul. Important este ca partenerul sa aiba aceleasi perspective si valori ca si tine asupra cat mai multor aspecte: munca, importanta ei, copii, numarul si educatia lor, importanta banilor, spiritualitate sau religie, etc.
5. Comunica din timp, comunica des
La inceputul relatiilor oamenii comunica prea putin despre planurile de viitor, despre copii sau alte aspecte importante. Persoanele in varsta considera ca este o problema si ca este foarte important sa aflam din timp in ce masura valorile si obiectivele noastre se suprapun cu cele ale partenerului.
6. Abordeaza casnicia cu autodisciplina
Atunci cand apar obstacolele solutia este sa incerci sa le depasesti, nu sa renunti si sa iesi din relatie. Casatoria este o calatorie care nu este perfecta, ci are si obstacole, fiind nevoie sa ne imbunatatim constant – sa ne imbunatatim comunicarea, sa depasim problemele si sa intarim relatia.
7. Ofera-ti timp pentru a construi povestea vietii tale
Avem nevoie de sens si implinire in viata, cei in varsta doresc sa-si priveasca vietile ca pe un intreg semnificativ legat si conectat la o poveste pozitiva coerenta. Ceea ce este important spre sfarsitul vietii pentru oameni este sa vada cum viata lor a contat intr-o maniera semnificativa, conturandu-se intr-o poveste pozitiva semnificativa.