Sari la conținut

Care sunt indicatorii bogatiei psihologice?

A fi bogat material nu este acelasi lucru cu a fi bogat psihologic, iar cei mai bogati nu sunt cei care au cei mai multi bani, ci cei care au cea mai mare bogatie psihologica. Bogatia materiala este doar o componenta a bogatiei psihologice si nu este cea mai importanta, ceea ce este paradoxal, avand in vedere ca goana de a obtine bunuri materiale este preocuparea centrala a oamenilor.

Bogatia psihologica presupune trairea si experimentarea vietii ca fiind una excelenta, adica traita intr-un mod angajat, recompensator, cu sens si placere. Bogatia psihologica implica satisfactie, sens, suport social, emotii pozitive, atingerea unor obiective ce au la baza valori si raportarea la ceva mai mare, ce depaseste propria fiinta. Bogatia psihologica se cuantifica in fericire si satisfatie in viata.

Indicatorii, implicit ingredientele, bogatiei psihologice sunt:

–         Satisfactie in viata si fericire

–         Spiritualitate si sens al vietii

–         Atitudini si emotii pozitive

–          Relatii sociale pozitive

–          Activitati si munca utile/angajate

–          Valori si obiective in viata

–          Sanatate fizica si mentala

–          Resurse materiale suficiente pentru satisfacerea nevoilor de baza.

Calitatea vietii este afectata daca unul dintre aceste aspecte nu este dezvoltat, iar bogat cu adevarat este cel care indeplineste toate aceste aspecte.

Daca indicatorii bogatiei materiale sunt evidenti – o masina luxoasa, o piscina, bijuterii, vacante de lux, case in locatii exotice, etc. – indicatorii bunastarii psihologice sunt mai subtili. Acestia din urma includ: capacitatea de a vedea binele din jur, un cerc apropiat de prieteni si familie, implicare in activitati considerate importante si pline de sens, care implica folosirea punctelor forte.

Stiinta arata ca fericirea nu tine doar de circumstante – bani, nationalitate, statut social – ci de felul in care ne raportam la viata, atitudini pozitive, sens si spiritualitate.

Este reconfortant ca, intr-o anumita masura, fericirea depinde de noi, ca e in „capul nostru” si implica atentie, interpretare si memorie. Oamenii fericiti isi canalizeaza atentia pe evenimentele pozitive, in timp ce cei nefericiti rumineaza la esecuri si defecte; de asemenea, ei interpreteaza evenimentele intr-un mod pozitiv si isi aduc aminte de momentele de varf pozitive din trecut, nu de cele negative.

Bunastarea psihologica este foarte importanta din punct de vedere functional, pentru ca emotiile pozitive largesc si solidifica resursele personale, ceea ce determina ca oamenii fericiti sa functioneze mai bine. Cei care traiesc mai des emotii pozitive au avantajul de a-si reveni mai repede in urma emotiilor negative; de asemenea, voiosia si optimismul largesc cercul social, iar obiectivele par mai usor de atins atunci cand suntem fericiti, pentru ca avem un plus de entuziasm si perseverenta in atingerea lor. Cand oamenii sunt bine dispusi e mai probabil ca ei sa fie mai sociabili, creativi, jucausi, energici, ceea ce ii ajuta sa-si intensifice aceste resurse. Oamenii ferciti se imbolnavesc mai rar, sunt mai sanatosi decat oameni nefericiti si tind sa traiasca mai mult.

 

Asadar, poti sa incepi sa constientizezi cat de bogat psihologic esti si daca e cazul sa incepi sa te imbogatesti mai mult la capitole unde esti mai sarac, avand in vedere beneficiile atat de evidente ale fericirii.