Sari la conținut

Care este ingredientul unei relatii de durata?

Studiile arata ca ingredientul necesar oricarei relatii de durata este recunostinta. O veste minunata, doar ca exista o problema – in majoritatea situatiilor, ne este dificil sa ne exprimam recunostinta din cauza catorva obstacole. Cel mai mare obstacol il reprezinta obisnuinta, pur si simplu incepem sa consideram „normale” anumite gesturi sau actiuni ale partenerului si le luam de la sine intelese, la care se adauga un alt obstacol si anume, disconfortul de a ne simti datori sau vulnerabili din pricina exprimarii recunostintei.

Exprimarea recunostintei este importanta datorita efectelor pe care le genereaza in relatie. Atunci cand un partener isi exprima recunostinta fata de celalalt pentru anumite gesturi, il face pe acesta din urma sa se simta mai conectat si mai implicat in relatie, pe langa faptul ca persoana care isi verbalizeaza recunostinta este mai fericita. Iar un prim gest al exprimarii recunostintei conduce catre alte momente de acest gen si usor, usor, schimba interactiunea din relatie catre una mai pozitiva.

Recunostinta este vitala in relatiile de cuplu, pentru ca desi exista mitul dragostei eterne, realitatea este ca, chiar si in cuplurile longevive, satisfactia scade, in special dupa primii ani de relatie. Motivul este adaptarea. Asa cum ne bucuram o perioada de o masina noua, dupa un timp mirosul de nou al masinii dispare si devine doar acel instrument care ne ajuta sa ne deplasam dintr-o locatie in alta, ca apoi sa incepem sa ne uitam dupa alte masini din trafic si sa ne dorim un model nou. Daca unei masini ii putem schimba mirosul sau culoarea, acelasi lucru nu este posibil si pentru persoane.

Chiar si intr-o relatie reusita emotiile sunt schimbatoare, iar partenerul minunat, din pacate, nu este atat de minunat in fiecare clipa sau zi. Aici, in rutina de zi cu zi, intervine recunonostinta. Atunci cand ne exprimam recunostinta partenerul are o atitudine mai pozitiva fata de relatie, ce are efectul unei doze de stimulare a relatiei, chiar si pentru momentele mai dificile. Fascinant este ca recunostinta influenteaza si gandurile si emotiile persoanei care primeste aprecierea, ajungand sa perceapa in aceeasi modalitate pozitiva  si apreciativa relatia.

Recunostinta nu implica gesturi marete – cadouri scumpe, cine exotice – ci vizeaza micile activitati din rutina de zi cu zi. Din moment ce ai ales sa fii intr-o relatie cu partenerul tau, inseamna ca sunt deja multe lucruri pe care la face pentru tine. Din pacate, din cauza stresului sau a lipsei de timp, incepem sa ne obisnuim cu lucrurile respective si sa le consideram firesti. Schimbarea incepe prin a observa lucurile pe care partenerul sau partenera le face pentru tine si prin a-i transmite aprecierea ta pentru acele lucruri. Efectul va fi o implicare mai mare in relatie din partea ta, dar si din partea partenerului, care se va simti apreciat. Cei care sunt intr-o relatie de mult timp pot cadea in capcana de a crede ca partenerul stie deja ca este apreciat, dar oare asa sa fie? Adevarul este ca ai mai mult de castigat daca aplici regula – daca te simti recunoscator, exprima aceasta recunostinta.

Sigur, important este sa fii sincer, partenerul sau partenera te cunoaste destul de bine – daca a vrut sa te surprinda cu o cina romantica, dar mancarea este groaznica, nu-i spune ca a gatit grozav, ci arata-i recunostinta ta pentru gest.

Indiferent cat de mic este gestul de recunostinta pe care il arati, te vei bucura sa afli ca este un predictor foarte bun pentru cat de satisfacut va fi partenerul sau partenera ta fata de relatie in urmatoarele sase luni.