Sari la conținut

Care este ingredientul care ne face sa ne indragostim de o anumita persoana?

Atunci cand intram intr-o incapere plina de oameni, cu siguranta nu toate persoanele ni se par la fel de atragatoare sau interesante, ci de cele mai multe ori, ne atrage privirea doar o anumita persoana pe care o consideram irezistibila. De ce ne simtim atrasi de acea persoana si nu alta dintre toate persoanele din incapere? Ce ne face sa ne indragostim de anumite persoane?

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa ne indreptam atentia catre Helen Fisher, probabil cea mai cunoscuta cercetatoare din domeniul dragostei si al indragostirii.
Motivul pentru care suntem atrasi de anumiti parteneri are legatura, asa cum reiese din studiile lui Helen Fisher, cu temperamentul si cu personalitatea noastra. Cercetatoarea considera ca fiecare dintre noi reprezentam o combinatie a patru substante, ce stau la baza formarii personalitatii: dopamina, serotonina, testosteronul si estrogenul. Tipurile de personalitate le-a grupat in functie de variatiile acestor patru substante si predominanta uneia dintre ele, fiind posibile patru tipuri de personalitate: Exploratorul, Constructorul, Conducatorul si Negociatorul.

Dopamina este neurotransmitatorul asociat urmatoarelor trasaturi de personalitate: inclinatie pentru noutate, asumarea riscurilor, entuziasm, energie, creativitate, optimism, adaptabilitate. Acest tip de personalitate are denumirea de Explorator.
Cei care au anumite gene in sistemul serotoninei sunt: calmi, precauti, sociabili, loiali, perseverenti, conservatori, traditionalisti. Acestia sunt Constructorii, al doilea tip de personalitate.
Testosteronul este asociat cu urmatoarele trasaturi: hotarat, direct, atent, analitic, logic, calculat, exact, strategic, retinut. Tipul de personalitate care are la baza testosteronul este Conducatorul.
Persoanele care au o activitate intensa a hormonului estrogen au: o gandire in ansamblu, o competenta verbala foarte buna, interpreteaza foarte bine emotiile lor si ale celorlalti, expresiile fetei si tonul vocii. De asemenea, sunt: inventive, intuitive, solidare, grijulii, flexibile, placute, idealiste si altruiste. Acestea se incadreaza in ultimul tip de persoanlitate, Negociatorii.

In functie de aceasta clasificare, ne putem incadra in unul dintre cele patru tipuri de personalitate: Explorator, Constructor, Conducator sau Negociator. Avem un tip primar de personalitate si unul secundar, de exemplu: Constructor/Explorator, Conducator/Constructor, Negociator/Explorator, etc.

Atractia apare cel mai des intre anumite tipuri de personalitate, un Explorator se simte atras de un alt Explorator, Constructorii se simt atrasi de alti Constructori, Conducatorii se simt atrasi de Negociatori, iar Negociatorii se simt atrasi de Conducatori.

Pentru a reusi sa te incadrezi intr-unul din cele patru tipuri de personalitate si sa-ti identifici tipul primar, cat si cel secundar de personalitate, urmatoarele indicii iti pot fi de folos.
Un prim indiciu sunt cuvintele. Un Explorator prefera sa foloseasca foarte des cuvantul ”aventura” sau inlocuitori ai acestuia: risc, spontan, energie, nou, distractie, calatorii, iesiri, pasiune, activ. Un Constructor prefera cuvantul ”familie” si pe cele din categoria lui: onestitate, grija, morala, respect, loialitate, incredere, valori, dragoste. Un Conducator este atras de cuvantul ”inteligenta” si cele similare lui: intelectual, dezbatere, tocilar, ambitie, hotarat, politica, provocator, real. Cuvintele preferate de un Negociator sunt cele asociate pasiunii: inima, amabil, sensibil, lectura, dragut, silitor, empatie.

Un Explorator este un cautator de senzatii, de mister, de aventura si de distractie. Unii se aventureaza in locuri exotice sau pe culmi de munti, altii in idei avangardiste, jocuri de noroc, muzica bizara, alcool sau droguri. Exploratorii sunt extrem de curiosi, agitati, energici, spontani, repeziti. Ei se plictisesc repede, sunt independenti, flexibili si au viziuni liberale, sunt generosi cu banii, timpul si ideile lor. Au o energie intensa si constanta, de aceea sunt impulsivi si predispusi la plictiseala.

Un Constructor poate fi recunoscut usor prin faptul ca este: relaxat, sociabil, interesat de casa si familie, preocupat de comunitate, constiincios si precaut. Un Constructor este loial si constiincios; pentru el sunt importante: datoria, respectul, conduita morala. Constructorii au respect pentru norme si reguli, admira autoritatea, le place sa planifice si sa functioneze dupa un orar, sunt conventionali, ordonati, precauti. Sunt persoane sociabile si se pricep de minune la oameni. De asemenea, sunt calmi si au incredere in sine, au o nevoie intensa de a ramane legati de familie si comunitate. Ei se concentreaza pe ceea ce pot vedea, auzi, atinge, gusta si mirosi. Prefera situatiile clare, in care se cunosc detaliile si acestea pot fi dovedite.

Conducatorii sunt reprezentati de acele persoane directe, calculate si hotarate. Aceste persoane tin la autocontrol, sunt analitice, sceptice si severe. Conducatorii sunt independenti si pentru ei este important sa reuseasca. Asadar, multi sunt flexibili, pragmatici si cutezatori, au aptitudini matematice si tehnice. Ei sunt orientati catre propriile teluri, astfel incat se concentreaza intens asupra muncii lor; se concentreaza doar asupra unor lucruri, insa o fac intr-un mod profund. Sunt persoane curajoase si foarte logice, au tendinta de a fi sincere, chiar taioase si sunt pragmatice.

Ultima categorie este cea a Negociatorului. Acestia sunt: modesti, placuti, intuitivi, vad imaginea in ansamblu si gandesc sintetic, holistic. Fiind intuitivi, Negociatorii simt ca inteleg, sunt empatici si tolereaza bine ambiguitatea; ei pot avea in minte doua sau mai multe idei contradictorii. O alta caracteristica a lor este interesul pentru oameni – sunt interesati de relatii personale autentice si implicate. Negociatorii sunt agreabili, intelegatori, cooperanti, maleabili, politicosi, generosi, iertatori, altruisti, de nadejde, calzi. Le place sa-si exprime emotiile si sunt profund constienti de tot ceea ce este in jurul lor.

Un Explorator este in cautarea unui tovaras de joaca, un Constructor este in cautarea unui camarad de intrajutorare, Conducatorul cauta un partener intelectual si Negociatorul isi doreste un suflet pereche. Daca stim ce tip de personalitate avem, putem sa facem o alegere mult potrivita in viitor.
Fireste, acest criteriu al tipului de personalitate, vine in completarea celor deja cunoscute; avem tendinta de a ne indragosti de persoane din acelasi mediu socioeconomic cu noi, cu un nivel de inteligenta, de educatie si de atractie fizica asemanator cu al nostru. Ne indragostim de persoanele care ne impartasesc viziunile religioase, politice si simtul umorului. Ne indragostim atunci cand suntem pregatiti si de cele mai multe ori, de cei care sunt indragostiti de noi si se afla in apropierea noastra

In concluzie, daca ti-ai identificat tipul de personalitate si esti in cautarea unui partener, cele mai potrivite alegeri ar fi urmatoarele: daca esti un Explorator cea mai reusita pereche a ta este tot un Explorator, daca esti un Constructor ar fi bine sa cauti tot un Constructor pentru o relatie lunga, daca esti un Conducator cel mai bine te potrivesti cu un Negociator si daca esti Negociator e bine sa alegi un Conducator.