Sari la conținut

Beneficiile miscarii fizice asupra mintii

Studiile arata ca miscarea fizica ne face mai rezilienti in fata stresului, ne face sa ne simtim mai puternici in lupta cu anxietatea, sa gandim mai repede si ne protejeaza impotriva dementei; acestea fiind doar o parte din multele beneficii. Iar daca toata lumea ar face putina miscare fizica, cu siguranta, am avea nevoie de mai putini doctori. Suplimentar beneficiilor asupra sanatatii, miscarea fizica are si beneficii psihologice. Iata cateva dintre acestea:

–          Creste rezilienta impotriva stresului

Studiile facute pe soareci arata ca miscarea fizica reorganizeaza creierul pentru a fi mai rezilient in fata stresului, modificand activitatea unor neuroni din hipocampusul ventral – una dintre zonele responsabile pentru raspunsul la stres.

–          Reduce anxietatea

Exercitiile fizice au efect protector de lunga durata impotriva anxietatii. Atat exercitiile intense, cat si cele moderate, reduc anxietatea. In cazul exercitiilor fizice intense, femeile beneficiaza cel mai mult de efectele reducerii anxietatii.

–          Reduce riscul de a face dementa

Aproape orice tip de miscare care creste ritmul cardiac reduce riscul pentru dementa. Peste 130 de studii arata ca exercitiile fizice previn dementa si deterioarea cognitiva. Iar exercitiile fizice regulate la varsta a doua au fost asociate cu mai putine probleme cognitive si cu o memorie spatiala mai buna.

–          Ne ajuta sa trecem mai usor peste o stare proasta de moment

Daca vrei sa fii mai energic, sa fii mai putin stresat si mai bine dispus, poti sa vorbesti cu un prieten sau sa asculti muzica. Dar cea mai eficienta metoda este sa faci putina miscare fizica.

–          Combate depresia

Asa cum combate anxietatea, miscarea fizica are efect si impotriva depresiei. Rezultatele obtinute in urma a 30 de studii, implicand peste 2000 de subiecti, arata ca miscarea fizica reduce depresia. Efectele pot fi aceleasi ca si cele oferite de medicatia antidepresiva.

–          Ajuta in reducerea simptomatologiei din tulburarile psihice

Schizofrenia, chiar daca este o tulburare grava ce implica halucinatii, idei paranoide si distorsiuni cognitive, poate fi ameliorata prin miscare, la fel si in cazul alcoolismului si in tulburarile de imagine corporala. Motivul pentru care miscarea are efecte pozitive asupra tulburarilor psihice este ca produce noi neuroni.

–          Imbunatateste functiile executive

Functiile executive – anticiparea, planificarea, ignorarea distragerilor, autocontrolul, etc. – sunt imbunatatite prin miscare fizica, in special in cazul persoanelor in varsta.

–          Reduce apetitul

Oamenii cred ca daca fac miscare, vor manca mai mult ca sa inlocuiasca caloriile pierdute. Dar dupa miscare, oamenii sunt mai putin motivati sa manance. Exercitiile fizice suprima apetitul prin reducerea nivelului de grelina – hormonul ce stimuleaza apetitul.

–          Previne migrenele

Persoanele cu migrene se tem de exercitiile fizice, considerand ca ar putea declansa astfel o noua criza. Insa exercitiile fizice pot ajuta in prevenirea migrenelor. Participantii la sesiuni de ciclism, tinute de trei ori pe saptamana, timp de trei luni, au obtinut aceleasi efecte ca si cei care au luat medicatie de ultima ora impotriva migrenelor.