A invata sa iertam este important pentru sanatatea noastra fizica si psihica, iertarea reduce furia, suferinta, depresia si stresul si genereaza optimism, speranta, compasiune si incredere in sine.
Una dintre metodele validate de mai multe studii prin care putem invata sa iertam, avand in vedere toate aceste beneficii, este cea a lui Frederic Luskin, consultant in domeniul sanatatii la Universitatea Standford.
Acesta invita participantii la workshopurile sale sa abordeze iertarea din perspectiva diminuarii sentimentelor de lipsa de speranta, a renuntarii la furie si intensificarii increderii si sperantei, invatandu-i cum sa renunte la resentimentele nedorite.
Metoda propusa de Luskin contine 9 pasi:
1. Identifica-ti emotiile in legatura cu ceea ce s-a intamplat si inca nu poti ierta, apoi numeste exact ceea ce te deranjeaza si consideri ca nu e in regula. Povesteste catorva prieteni apropiati despre aceasta experienta.
2. Angajeaza-te fata de tine insuti ca vei face tot ceea ce este necesar ca sa reusesti sa te simti mai bine. Iertarea este pentru binele tau, nu pentru binele celorlalti.
3. Iertarea nu presupune impacarea cu persoana care te-a ranit si nici acceptarea faptelor acesteia. Scopul tau este de a-ti gasi linistea interioara.
4. Incearca sa privesti evenimentul respectiv dintr-o perspectiva corecta. Constientizeaza ca stresul de baza provine din gandurile si suferinta prezenta si nu din ceea ce te-a jignit sau te-a facut sa suferi acum 5 minute sau acum 10 ani. Iertarea te va ajuta sa depasesti aceasta suferinta.
5. Foloseste o tehnica de relaxare atunci cand esti furios sau trist. (respiratie abdominala, miscare fizica, distragerea atentiei prin activitati placate, meditatie, etc.)
6. Renunta la asteptarile pe care le ai de la cei din jur si pe care nu pot sau nu vor sa ti le indeplineasca si, de asemenea, renunta la asteptarile pe care le ai de la viata si nu se vor adeveri niciodata. Reaminteste-ti ca tot ceea ce poti sa faci este sa speri pentru sanatate, dragoste si liniste si sa incerci din greu sa le obtii, in privintele care tin de tine.
7. Focalizeaza-ti atentia catre obiective pozitive si nu catre experienta care te-a facut sa suferi. In loc sa reproduci mental evenimentele dureroase, gaseste alte metode sa obtii ceea ce e important pentru tine.
8. Retine ca o viata traita placut, plina de impliniri, este razbunarea cea mai buna. Daca te focusezi pe emotiile negative si pe suferinta provocata, tot ceea ce faci este sa-i oferi persoanei care te-a ranit putere asupra ta, cel mai bine este sa cauti dragostea, frumusetea si bunatatea din jurul tau. Iertarea este despre puterea personala.
9. Transforma suferinta traita intr-un simbol care sa-ti aduca aminte de alegerea ta eroica de a ierta.
Iertarea produce o imbunatatire a relatiilor personale si a sanatatii fizice si genereaza o atitudine de deschidere fata de dragoste, frumusete si bunatate.