Sari la conținut

7 principii pentru o relatie fericita de durata

John Gottman, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori din domeniul relatiilor de cuplu, este renumit in principal datorita faptului ca poate prezice cu o acuratete de peste 90% ce cupluri vor rezista testului timpului si care il vor pica. El poate prezice in ce directie o va lua cuplul, chiar daca sunt la inceput, in functie de modul in care se cearta. Gottman a identificat „patru Calareti ai Apocalipsei” ce prevestesc orice despartire: critica, dispretul, defensivitatea si impietrirea.

Insa, ne atrage atentia ca nu este suficient pentru ca un cuplu sa fie fericit doar sa evite aceste modalitati defectuoase de cearta, ci este necesar ca partenerii sa urmeze cateva principii ce le intaresc si mentin sentimentul de dragoste.

John Gottman puncteaza sapte astfel de principii:

1.       Consolidati-va hartile iubirii

Cuplurile inteligente emotional isi cunosc detaliile vietii. Cunosc evenimentele importante din viata partenerului si au grija sa ramana informati pe masura ce acestea se modifica si realitatea partenerului se modifica. Isi cunosc unul altuia scopurile, ingrijorarile, sperantele, cele mai profunde dorinte sau vise.

Cel mai frumos cadou pe care il poate primi un partener este bucuria de a fi inteles, cunoscut si acceptat. Cuplurile care au cele mai bogate si detaliate harti ale iubirii pentru lumea celuilalt sunt si mai pregatite sa faca fata evenimentelor negative si conflictelor.

2.       Intariti-va aprecierea si admiratia

Aprecierea si admiratia sunt cele mai importante ingrediente intr-o relatie de durata plina de afectiune si satisfactii. Partenerii au ideea fundamentala ca celalalt merita sa fie respectat si indragit.

Aprecierea si admiratia sunt fragile si pot disparea daca nu suntem constienti mereu de importanta lor cruciala pentru prietenia care sta la baza oricarei relatii fericite si de durata. Iar daca acestea doua au disparut, relatia este intr-o situatie critica, condamnata esecului.

3.       Apropiati-va in loc sa va departati

Este vorba de importanta lucrurilor marunte. Acestea se regasesc in situatiile de zi cu zi: daca un cuplu isi povesteste sau nu noutatile, daca stau la taifas in timpul cinei si daca inca mai cauta unul apropierea fata de celalalt – acestia sunt indicatorii cei mai importanti. Intr-o relatie, partenerii isi fac „cereri” de atentie, afectiune, sprijin, umor. Ele pot fi mici, precum rugamintea unui masaj sau ceva mare ca solicitarea de a oferi ajutor pentru ingrijirea unui parinte bolnav. Partenerul raspunde cererii, alegand intre apropiere si distantare.

Astfel, evenimentele aparent marunte si fara importanta conteaza atat de mult pentru viitorul relatiei, incat cu fiecare cautare de apropiere intampinata cu reciprocitate, cuplul investeste in contul emotional al relatiei. Cand apar conflictele sau situatia devine dificila pot apela la aceste economii.

4.       Lasati-va partenerul sa va influenteze

Cele mai echilibrate si fericite relatii sunt cele in care partenerii isi impart puterea si nici unul dintre ei nu se opune impartirii acesteia si a luarii deciziilor impreuna. Daca un barbat nu este dispus sa imparta puterea cu partenera sa , relatia se va distruge in 81% din cazuri.

O casnicie nu poate functiona decat daca ambii parteneri se respecta si se pretuiesc unul pe celalalt. Atunci cand exista dispute, solutia este ca ambii parteneri sa fie dispusi sa faca compromisuri.

Diferenta intre partenerii care accepta influenta si cei care nu o accepta este ca cei dintai au invatat ca in viata este adesea nevoie sa cedezi pentru a castiga.

5.       Rezolvati problemele rezolvabile

Ca sa ajungeti la o solutie: indulciti felul in care incepeti discutia, invatati sa faceti si sa acceptati incercari de impacare, linistiti-va si alinati-va reciproc, faceti compromisuri si clarificati orice nemultumire pentru ca aceasta sa nu persiste.

6.       Depasiti blocajele

Atunci cand un cuplu se loveste de un conflict si niciunul nu reuseste sa faca vreun progres in a-l convinge pe celalalt sa inteleaga si sa respecte punctul lui de vedere, cu atat mai putin sa fie de acord cu el, unul din cei doi va ajunge sa isi considere egoist partenerul, facand si mai improbabil un compromis.

Cuplurile care reusesc sa se fereasca de astfel de blocaje stiu ca problema nu va disparea niciodata, dar reusesc sa o tina sub control, astfel incat sa nu ajunga sa le copleseasca viata.

Scopul nu este ca unul sa cedeze sau sa piarda, ci sa ajunga sa comunice fara sa se simta raniti. Fiecare dintre noi avem vise, sperante, aspiratii, dorinte ce fac parte din identitatea noastra, multe dintre ele avand originea in copilarie. Intr-o relatie fericita, niciunul dintre parteneri nu incearca sa-l forteze pe celalalt sa-i accepte visul, ei actioneaza ca o echipa la indeplinirea visurilor si dorintelor celuilalt. Un vis poate cauza probleme daca nu e respectat sau daca e tinut ascuns.

7.       Creati un sens comun

Relatiile fericite sunt cele in care partenerii au reusit sa isi construiasca un sens comun. Ei isi creaza o lume interioara pe care o impart unul cu celalalt despre rolurile, ritualurile si schimbarile lor, astfel incat inteleg mai bine ce ii defineste ca familie.