De multe ori intuim ca rasul ne vindeca ranile si ne face sa uitam de probleme, dar faptul ca si stiinta confirma si intaraste acest lucru, dezvaluind efectele pozitive ale rasului asupra sanatatii, relatiilor si abilitatilor noastre cognitive, este cu atat mai important sa devenim constienti de aceasta resursa.
Iata cateva motive specifice pentru care merita sa razi cat mai des posibil:
1. Umorul are un impact pozitiv asupra relatiilor
Cui nu-i place sa se amuze cu partenerul sau prietenii? Atunci cand razi cu partenerul, nu este doar pentru amuzament, ci este, de fapt, declansarea unei forte puternice ce intareste relatia. Umorul produce emotii pozitive contagioase, ce au ca efect crearea unui sentiment de conexiune mai puternic, detensionand situatiile dificile. Umorul produce si un sentiment de intimitate mai puternic si satisfactie in relatie. Acest lucru, fireste, este valbil doar pentru umorul pozitiv, suportiv si nu pentru cel pasiv-agresiv.
2. Abilitatea de a rade si de a-i face pe ceilalti sa rada ne face mai atragatori
Daca esti o persoana glumeata, te vei bucura sa afli ca iti va fi mai usor sa-ti faci un partener. Persoanele cu simtul umorului sunt percepute ca fiind mai atragatoare decat cele fara simtul umorului.
3. Persoanele care rad des au o stare psihologica mai buna
Desi este ceva ce intuim cu totii, este adevarat ca umorul este asociat cu mai putine simptome depresive si anxioase si cu o calitate mai buna a vietii. Iar persoanele cu simtul autoironiei sunt mai vesele si cu o bunastare psihologica mai mare decat ceilalti.
4.A face haz de necaz genereaza rezilienta
Esecurile si dezamagirile sunt inevitabile, iar abilitatea de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva amuzanta este asociata cu o rezilienta mai mare.
5. Umorul creste toleranta la durere
Ai programare la dentist sau urmeaza sa faci o vizita dureroasa la medic? Ar fi bine sa-ti stabilesti o intalnire cu un amic glumet sau sa te uiti la o comedie inainte, pentru ca umorul te ajuta sa gestionezi mai bine durerea.
Intr-un studiu realizat pe studenti, cei care au fost expusi la stimuli amuzanti au reusit sa reziste mai mult durerii, comparativ cu grupul de control. Explicatia este neurochimica, rasul determina eliberarea endorfinelor, un fel de anestezic natural impotriva durerii si stresului.
6. Rasul te face mai destept
Daca esti in sesiune sau urmeaza sa ai diferite evaluari, ar fi bine sa razi pe cinste inainte. Subiectii expusi unor stimuli amuzanti au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat grupul de control, care nu a fost expus la niciun stimul. In plus, cei expusi la stimuli amuzanti au avut niveluri mai scazute ale cortizolului – hormonul stresului – decat ceillalti.
Asadar, ai toate motivele sa ai grija sa razi cat mai des cu putinta.