Cand se despart, oamenii sunt nevoiti sa treaca si prin etapa, mai putin placuta, de a le spune prietenilor si rudelor despre separare si sa-si asume acest „esec” in fata evaluarii si judecatii acestora.
Desi despartirile nu sunt esecuri, de multe ori, le simtim si le catalogam astfel, pierzand din vedere faptul ca ele reprezinta si mari oportunitati pentru dezvoltare.
Iata la ce obiceiuri putem apela pentru a putea beneficia si de anumite avantaje in urma unei despartiri:
Nu te critica pentru despartire
Niciunul dintre noi nu s-a nascut cu o intelegere intuitiva despre cum sa se comporte intr-o relatie. Prin incercare si eroare si un numar decent de greseli invatam sa comunicam, sa ne certam si sa ne iertam pentru a putea avea o relatie functionala. Lui Thomas Edison i-au trebuit 10 000 de incercari pentru a inventa becul. Aminteste-ti atunci cand incerci sa treci peste suferinta despartirii ca este doar o parte din calatoria ta pentru a gasi dragostea adevarata.
Despartirile sunt rar amiabile
Deloc surprinzator, in filme sau la TV vedem perpetuat mitul „despartirii perfecte” – ambii parteneri sunt foarte politicosi si prietenosi, reusesc sa imparta fara conflicte sarcinile parentale si niciunul dintre ei nu are nevoie de timp si spatiu pana sa intre fara probleme in urmatoarea relatie de cuplu.
Ideea despartirii perfecte nu poate fi reala, ci este doar un mit; ca orice tranzitie ce presupune schimbari si pierderi este traumatica. Oamenii au nevoie sa sufere si sa-si planga pierderea, motiv pentru care e in regula sa le spui prietenilor ca suferi si sa le ceri suportul. Suferinta este un proces natural si vindecator si nu e nimic in neregula cu a plange, a fi trist sau furios. Devine problematica doar daca este pentru o perioada indelungata de timp sau afecteaza functionalitatea de zi cu zi a persoanei respective.
Nu te limita la versiunea „social media” a realitatii
Atunci cand esti trist limiteaza-ti timpul petrecut pe Facebook sau alte retele sociale. In aceasta „realitate falsa” viata sentimentala a tuturor este roz, minunata si fara probleme. Adevarul este ca viata este complicata, emotiile si oamenii sunt complicati, iar conflictele sunt inevitabile.
Renunta la jocul blamarii
Esecul este o oportunitate doar daca este interpretat ca o fereastra pentru auto-reflectie si nu ca o misiune de a demonstra versiunea personala a „adevarului”, de a arata acuzator cine poarta vina pentru ceea ce s-a intamplat. Perspectiva constructiva este de a analiza si identifica tiparele destructive, de a incerca sa le eviti si de a-l ajuta si pe celalalt sa le evite.
Nu renunta
Oamenii esueaza in dragoste atunci cand, fie renunta la ideea de dragoste, demoralizati de despartiri dureroase, fie repeta aceleasi greseli in fiecare relatie.
Permite-ti sa suferi si sa traiesti tristetea despartirii, dar ai grija sa nu ramai blocat in ea. Nu e nicio infrangere in a esua, ci doar in a refuza sa incerci din nou.