- Atunci cand oferim suntem mai fericiti
In 2008, un studiu realizat la Harvard Business School de Michael Norton arata ca, atunci cand oamenii cheltuiesc bani pentru ceilalti, sunt mai fericiti decat atunci cand cheltuiesc bani pentru ei insisi, contrar la ceea ce ne-am fi asteptat. Acest efect neasteptat se datoreaza unor cauze biologice si a modului in care creierul nostru este presetat, asa cum s-a aratat intr-un studiu din 2006, realizat de Institutul de Sanatate National American, ca atunci cand oamenii doneaza sau fac acte caritabile, se activeaza o zona neurala asociata cu placerea, increderea si apropierea sociala si creierul elibereaza endorfine, care genereaza emotiile pozitive.
2. Cei care ofera sunt mai sanatosi
In repetate randuri s-au gasit asocieri pozitive intre diferite gesturi de generozitate si sanatate, chiar in cazul persoanelor cu boli cronice. Un studiu din 1999, realizat la Berkeley, arata ca batranii care se ofereau voluntari pentru doua sau mai multe organizatii aveau sanse mai mici cu 44% sa moara in urmatorii cinci ani. Iar o cercetare din 2003, realizata de Stephanie Brown, completa aceasta informatie, concluzionand ca persoanele in varsta care ofereau ajutor prietenilor, familiei, vecinilor sau ofereau suport partenerului aveau, de asemenea, un risc scazut de a muri in urmatorii cinci ani.
O explicatie pentru acest fenomen este ca generozitatea reduce stresul si tensiunea arteriala.
3. Atunci cand oferim promovam cooperarea si legaturile sociale armonioase
Daca oferim este mai probabil sa si primim, pentru ca generozitatea este de cele mai multe ori rasplatita, fie de aceeasi persoana, fie de altele.
Aceste schimburi altruiste promoveaza increderea si cooperarea, cimentand relatiile noastre sociale, care reprezinta punctul central al sanatatii noastre psihice si fizice. Gesturile noastre altruiste, nu numai ca ii fac pe ceilalti sa se simta mai apropiati de noi, dar si pe noi ne fac sa ne simtim mai apropiati de ei si sa-i percepem intr-o lumina mai pozitiva.
4. Daruitul genereaza recunostinta
Fie ca oferi sau primesti, acest gest naste sentimente de recunostinta, iar recunostinta este unul dintre ingredientele pentru fericire, sanatate si relatii armonioase. Este cunoscut ca exprimarea recunostintei, monitorizarea sau cultivarea acesteia ne face mai fericiti, mai optimisti, creandu-ne o parere mai buna despre viata noastra, in general.
Exprimarea recunostintei in relatia de cuplu sau in relatia cu un prieten apropiat sudeaza legatura cu acea persoana, generand mai multa bunatate in acea relatie.
5 .Oferitul este contagios
Atunci cand oferim nu ajutam doar persoana vizata, ci generam un val de generozitate in grupul sau comunitatea noastra.
James Fowler si Nicholas Christakis, doi cunoscuti cercetatori ai efectelor psihologice generate de retelele sociale, au demonstrat ca atunci cand o persoana se comporta generos, ii inspira pe cei care observa gestul respectiv sa se comporte generos fata de alte persoane mai tarziu. Actele de generozitate se pot raspandi pana la relatii de gradul trei – de la o persoana la alta si apoi catre alta persoana.
Generozitatea a fost asociata, de asemenea, si cu eliberarea de oxitocina, un hormon ce genereaza sentimente de bunatate, euforie si apropiere fata de ceilalti.
Asadar, fie ca – te oferi voluntar, daruiesti un cadou, donezi bani pentru cauze caritabile – generozitatea ta te va ajuta sa-ti construiesti relatii mai armonioase cu cei apropiati sau poate chiar sa pornesti un val de generozitate in grupul tau si sa nu fi surprins, daca pe parcurs o sa te simti mai fericit si mai sanatos.