Sari la conținut

4 pasi ai recunostintei in relatia de cuplu

Ne este usor sa ne obisnuim cu persoanele dragi si sa consideram firesc faptul ca ne iubesc. Persoanele care reusesc sa nu ia de la sine inteleasa dragostea primita in relatie si sa ramana recunoscatoare fata de partner sunt destul de rare, insa au relatii de cuplu mai durabile si mai fericite.

Exista patru strategii pe care le putem aplica in relatiile noastre de cuplu, pentru a le face mai puternice si mai stabile.

1. Focuseaza-te pe a oferi, nu pe a primi

Atunci cand oferim celorlalti cadouri sau timp suntem mai fericiti decat atunci cand cheltuim bani pentru noi insine sau ne petrecem timpul doar pentru a ne satisface propriile nevoi. Cand prioritatea noastra este sa oferim, nu sa primim, si sa fim recunoscatori in relatie, castigul este mai mare pentru ambii parteneri.

2. Ofera-le ce au nevoie

Exista o diferenta intre ceea ce dorim sa oferim si ceea ce ne dorim sa primim. Atunci cand vrei sa cumperi un cadou sau sa faci un gest frumos pentru partener, esti convins ca cu cat va fi mai scump si va necesita mai mult timp si efort, cu atat va fi mai apreciat. Dar cand ne punem in ipostaza celui care primeste, nu conteaza asa de mult pretul, ci suntem fericiti daca primim ceea ce ne dorim.

3. Surprinde partenerul cu ceva neasteptat

Atunci cand ne asteptam la un gest frumos, suntem mai putin recunoscatori pentru acel gest. Pentru a maximiza recunostinta, surprinde-ti partenerul cu ceva nou: fa-i micul dejun daca de obicei nu faci asta, cumpara-i un cadou intr-o zi fara semnificatie, etc..

4. Multumeste-i pentru ceea ce este

Exprimarea recunostintei pentru un cadou sau un gest este benefica pentru relatie si o consolideaza. Insa atunci cand ne exprimam recunostinta intr-un mod prin care ii transmitem partenerului ca suntem la fel de recunoscatori pentru ceea ce este, cat si pentru cadourile oferite, acesta se simte mult mai apreciat.

Chiar daca darul primit e grozav, inainte de a te concentra pe cadou si cat de minunat este, transmite-i partenerului cat de mult ii apreciezi gestul si multumeste-i ca te cunoaste suficient de bine incat sa-ti cumpere ce iti place.