Sari la conținut

4 lucruri pe care sa le incerci in 2014

o Invata o limba noua

Invatatul unei limbi straine, pe langa faptul ca ne face concediile si calatoriile mai usoare, presupune si alte beneficii importante. A fi bilingv iti ofera o flexibilitate ce este necesara comutarii intre cele doua limbi vorbite; ceea ce le permite bilingvilor, asa cum arata un studiu din 2010, publicat in jurnalul “Limbaj si cognitie”, ca, in timp, sa reuseasca sa faca mai rapid si mai eficient schimbul intre diferite sarcini.
Alte cercetari sugereaza ca bilingvii au un control executiv mai bun, acesta fiind responsabil pentru controlul impusurilor, planificare si luarea deciziilor.

o Canta la un instrument

Fireste, nu e nevoie sa devii un mare muzician, insa si un interval scurt de timp petrecut exersand la un instrument te poate face mai eficient. Intr-un studiu realizat in cadrul Universitatii “St. Andrew”, cercetatorii au aratat ca muzicienii amatori obtin rezultate mai bune la sarcinile mentale decat non-muzicienii. Cantaretii amatori tind sa raspunda mai repede si in acelasi timp la fel de corect la solicitari.
E timpul sa-ti alegi un instrument!

o Alege sa faci un gest altruist

Cu cat esti mai altruist, cu atat s-ar putea sa fii mai sanatos. Intr-un studiu din 2013, adolescentii care s-au oferit sa lucreze voluntar cu copiii pentru o perioada de zece saptamani au inregistrat valori ale colesterolului si inflamatiilor mai mici decat adolescentii din grupul de control, care nu s-au oferit voluntari. Nu a contat daca munca voluntara a fost sedentara sau activa, iar acei adolescenti care au inregistrat cele mai mari schimbari altruiste sunt cei care au avut cele mai mari beneficii in ceea ce priveste sanatatea, dupa incheierea studiului.
Realizeaza ceva pentru ceilalti anul acesta, pentru ca, desi pare straniu, asa te poti ajuta mai bine pe tine insuti.

o Pleaca intr-o aventura

Atunci cand ne aventuram, ne schimbam efectiv creierul. Intr-un studiu recent s-a observat ca soriceilor, care isi explorau cu indrazneala mediul, le-au crescut mai multi neuroni decat semenilor lor mai putini aventurieri, desi toti soriceii erau identici din punct de vedere genetic.
Chiar daca studiul a fost realizat pe soareci, acesta arata o legatura directa intre comportamentele noastre individuale si neuroplasticitate.
Fie ca alegi o tara noua sau o zona din orasul tau in care nu ai mai fost, mergi si exploreaza!