Sari la conținut

18 motive pentru care trebuie sa incepi sa meditezi

Una dintre primele intrebari care ne vin in minte atunci cand ne gandim la meditatie este – “Cum ma poate ajuta simplul fapt de a sta cu ochii inchisi?”

Meditatia presupune perceperea situatiilor fara a le interfera cu experientele si convingerile trecute si de a ne raporta la ele pentru ceea ce sunt, observand datele si evenimentele, astfel diminuand preconceptiile despre respectiva situatie.
Meditatia este ceva ce poate face toata lumea, este arta de a observa corpul, emotiile si experientele mentale cu o atentie si o curiozitate deliberate.

Meditatia are multiple efecte pozitive atunci cand este practicata constant si ele sunt cu mult mai multe decat ne-am imagina. Acestea sunt:
1. Reducerea stresului;
2. Diminuarea durerii cronice;
3. Stimularea sistemului imunitar;
4. O mai buna gestionare a situatiilor stresante de viata;
5. Gestionarea mai buna a emotiilor negative: teama, furie, dezgust, tristete, etc.
6. Detasarea de ganduri, identificarea convingerilor irationale si a patternurilor disfunctionale de comportament;
7. Imbunatatirea atentiei;
8. Stimularea emotiilor pozitive, implicit a compasiunii si fericirii;
9. Reducerea comportamentelor adictive: fumatul, alcoolismul, tulburarile de alimentative;
10. Consolidarea performantei;
11. Stimularea creativitatii;
12. Imbunatatirea somnului;
13. Imbunatatirea autocunoasterii;
14. Stimularea plasticitatii creierului;
15. Combaterea declinul cognitiv prin cresterea materiei cenusii;
16. Scaderea tensiunii arteriale;
17. O mai buna gestionare a pierderii persoanelor iubite;
18. Diminuarea sentimentului de singuratate.

Toate aceste beneficii apar datorita faptului ca, in timp, meditatia produce o schimbare a structurii creierului nostru intr-o directie pozitiva.
O constientizare mai mare a senzatiilor fizice si miscarilor corporale acompaniata de acceptare si o atitudine lipsita de critica, duce la o relatie mai sanatoasa cu propriul corp.
Meditatia contracareaza emotiile negative prin faptul ca ne detaseaza de ganduri si ne ajuta astfel sa le gestionam mai bine, prin constientizarea meta-cognitiilor. Ne ajuta sa identificam mai usor sursa emotiei si sa renuntam la tendinta de a vrea ca lucrurile sa ramana sau sa se schimbe asa cum ne dorim. Starea de contemplatie produce si o constientizare a efemeritatii emotiilor noastre; de-a lungul vietii am avut o multitudine de emotii, insa ele nu mai exista in prezent, nu le mai traim, ci au disparut. Emotiile sunt trecatoare, insa in momentul experimentarii lor traim cu falsa convingere ca vor fi permanente.
Gandurile, temerile si asteptarile pot intensifica durerea si meditatia ajuta sa identificam reactiile mentale la durere si sa incercam sa le evitam. Meditatia reduce durerea cronica datorita faptului ca cel mai dificil aspect al durerii nu este durerea in sine, ci felul in care relationam cu ea.

Pe langa toate aceste beneficii, atitudinea de acceptare si deschidere cultivata in contemplatie este similara compasiunii si bunatatii si ne transforma in oameni mai buni, devenind mai intelegatori cu noi insine si cu experientele traite, cat si cu ceilalti.

Odata insusita aceasta modalitate de constientizare si contemplare a prezentului, ea poate fi aplicata in orice moment si in orice activitate. Calitatea extraordinara a meditatiei este ca poate fi facuta de oricine, indiferent de varsta, cultura, religie sau experiente anterioare. Meditatia schimba felul in care ne raportam la gandurile si corpul nostru.