Sari la conținut

10 reguli ale invatarii eficiente

1. Incearca sa reproduci materialul invatat. Dupa ce ai citit o pagina sau o parte din material, incearca sa reproduci ideile principale ale textului, fara sa mai consulti sursa. Incearca sa subliniezi cat mai putin si nu sublinia niciodata textul pe care vrei sa-l inveti, dar pe care inca nu l-ai reprodus din minte. Foloseste reproducerea si intr-un spatiu diferit de cel in care ai invatat – in drumul spre scoala, in baie – pentru a-l putea reproduce mai usor si in sala de examen.

 

2. Testeaza-ti cunostintele. Dupa ce ai invatat anumite informatii, obligatoriu testeaza-te. Poti  folosi pentru testare cartonase, diferite chestionare sau poti solicita ajutorul unui coleg. O ora de testare este mai eficienta decat o ora de invatare a acelui material.

 

3. Utilizeaza chunkurile. Procesul de „chunking” presupune repetitia si intelegerea informatiei pana cand aceasta poate fi reactualizata cu usurinta. Atunci cand un material este repetat pas cu pas de multe ori, la fel ca un cantec repetat in minte, informatia se comprima transformandu-se intr-un chunk, ce poate fi reprodus cu usurinta in integralitate.

 

4. Repeta materialul. Imparte in sesiuni, in bucati, ceea ce vrei sa inveti. Mintea e la fel ca un muschi si asa cum un atlet isi programeaza antrenamente zilnice pana la concursuri, poti sa-ti programezi sesiunile de invatat, tinand cont de faptul ca mintea ta poate gestiona un numar limitat de solicitari intr-un timp foarte scurt.

 

5. Alterneaza intre strategiile de invatare. Diversifica in sesiunile de invatare tehnicile folosite, cat si genul de probleme pe care vrei sa le rezolvi.

 

6. Planifica si stabilieste pauze. Se intampla des ca problemele de matematica, fizica, chimie, etc. sa para dificile la prima vedere. De aceea, a studia cu pauze este mai eficient decat a invata sau a incerca sa rezolvi problemele din prima incercare. Atunci cand te enervezi ca nu poti sa rezolvi o problema, ia o pauza si lasa mintea sa lucreze in fundal la rezolvarea ei.

 

7. Invata materialul ca si cand ai fi nevoit sa-l predai altcuiva. Atunci cand te lupti sa intelegi un concept, intreaba-te cum ai putea relata acel subiect unui copil pentru a-l putea intelege. Pentru a reusi lucrul acesta foloseste analogii intre concepte, de exemplu: mar-gravitatie.

 

8. Concentreaza-te. Elimina toate sursele de distragere a atentiei din jur, precum: televizorul, mailul, telefonul, facebookul, etc. Pune-ti un timer pentru 25 de minute, timp in care sa-ti focusezi atentia doar pe sarcina dorita. Dupa cele 25-30 de minute, ofera-ti o mica recompensa, apoi repeta de cateva ori pe zi aceasta metoda.

 

9. Incepe studiul cu materialul dificil. Rezolva sarcinile cele mai dificile dimineata, cand esti cel mai odihnit si lasa sarcinile mai usoare pentru mai tarziu.

 

10. Aminteste-ti de obiectivul pentru care inveti. Gandeste-te la ce vei obtine odata cu invatarea acelui material, imagineaza-ti acel obiectiv important pentru tine si pe care vrei sa-l atingi, in contrast cu pierderea lui.