Sari la conținut

Efectele pozitive ale fericirii asupra sanatatii si relatiilor sociale

Mult timp psihologia s-a axat doar pe studierea emotiilor negative – tristete, anxietate, furie, rusine, gelozie,etc. – si pe preventia acestora, omitand studierea emotiilor pozitive, implicit al rolului acestora sau a modalitatilor prin care pot fi potentate.

Din fericire, au inceput sa apara cercetari si asupra emotiilor pozitive, in mare parte datorita aparitiei si dezvoltarii psihologiei pozitive, cea care a aratat ca preventia emotiilor negative nu este suficienta, iar cultivarea emotiilor pozitive este la fel de importanta ca incercarea evitarii emotiilor negative intense pentru sanatatea si bunastarea psihologica.

Mai multi cercetatori, printre care si Sonja Lyubomirsky si Ed Diener, aduc in prim plan multitudinea de beneficii pe care emotiile pozitive le produc, aspect ce demonstreaza ca promovarea si cultivarea emotiilor pozitive este necesara si indispensabila; printre aceste beneficii pot fi enumerate: o viata mai lunga, un corp mai sanatos, creativitate si inovatie crescute, relatii mai bune cu ceilalti, o comunitate mai sanatoasa, etc.

Un prim aspect pe care aceste cercetari l-au relevat este ca persoanele fericite sunt mai longevive, traiesc mai mult. De exemplu, intr-un studiu realizat pe maici, s-a aratat ca maicutele mai fericite traiau mai mult decat cele mai putin fericite – nivelul lor de fericire fiind cuantificat prin evaluarea emotiilor pozitive consemnate in jurnalele lor personale. De asemenea, intr-un alt studiu asupra fericirii, rezultatele au fost similare: studentii care au declarat ca au fost mai fericiti in trecut aveau o speranta de viata mai mare decat cei care au declarat ca nu au avut prea multe experiente fericite in trecut. Sonja Lyubomirsky, una dintre cele mai cunoscute cercetatoare din domeniul fericirii, estimeaza ca fiecare moment de fericire intensa, evaluat cu 8 sau 9 pe o scala de 10, va adauga de la 5 pana la 7 ani la speranta de viata. Astfel, fericirea este importanta pentru ca iti permite sa traiesti mai mult.

Un al doilea beneficiu al fericirii, ce subliniaza importanta emotiilor pozitive, este acela ca fericirea ne face mai sanatosi – persoanele fericite sunt mai sanatoase.

Daca in prezent te declari fericit, atunci: ai sanse mai mici de a experimenta durere cronica, sanse reduse de a te imbolnavi, sanse reduse de a face infarct sau de a suferi accidente fatale, sanse mai mari de a supravietui cancerului, indicatori cardiovasculari mai buni, tensiune arteriala mai mica, iar sistemul tau imunitar functioneaza mai bine.

Exista efecte ale emotiilor pozitive si la nivelul relatiilor sociale. Datele cercetarilor arata ca un repertoriu bogat in emotii pozitive coreleaza cu beneficii sociale; astfel, daca esti mai fericit, vei avea relatii mai bune cu cei din jur, vei reusi sa-ti faci mai multi prieteni, vei fi perceput ca fiind mai calm, mai bland, mai inteligent, mai altruist si e mult mai probabil sa primesti ajutor si suport de la ceilalti, fiind perceput ca o persoana de incredere.

Nivelul de fericire are impact si asupra relatiilor de casatorie, a relatiilor cu copiii sau a relatiilor de prietenie. Raportul potrivit de emotii pozitive scade probabilitatea de a divorta si creste sentimentul de apropiere si implinire in casnicie.

Fericirea ne influenteaza creativitatea si productivitatea de la locul de munca. Contrar imaginii in suferinta a omului creativ, adevarul este opusul acestui stereotip, emotiile pozitive sunt de fapt cele care produc mai multa creativitate sau ingeniozitate. Oamenii fericiti primesc evaluari mai bune de la superiori si sunt cei mai buni negociatori, sunt cei care gasesc solutii avantajoase pentru ambele parti.

Daca inca nu esti convins de ce sa depui atat efort ca sa fii fericit si ca fericirea inseamna mai mult decat a te simti mai bine, te va ajuta sa-ti reamintesti ca oamenii mai fericiti in comparatie cu cei nefericiti sunt: mai sociabili, mai energici, mai altruisti, mai cooperanti, mai placuti de ceilalti, au sanse mai mari de a se casatori si de a ramane casatoriti, au o retea sociala de sustinere mai mare, mai multi prieteni, sunt mai flexibili, mai creativi in gandire si mai productivi la serviciu.

Oamenii fericiti sunt lideri mai buni si negociatori mai buni, castigand mai multi bani. Ei reusesc sa treaca mai usor peste obstacole, au un sistem imunitar mai bun si sunt mai sanatosi fizic. Nu in ultimul rand, oamenii fericiti traiesc mai mult.

In concluzie, fericirea pare sa aiba numeroase efecte pozitive in toate domeniile vietii noastre. Atunci cand ne simtim mai fericiti, nu numai ca ne simtim mai bine, mai bucurosi, mai multumiti, mai mandri, mai iubitori, dar in acelasi timp se imbunatatesc si alte aspecte din viata noastra, precum: nivelul de energie, sistemul imunitar, implicarea fata de oameni si munca, sanatatea noastra fizica si psihica, imaginea de sine si increderea in noi. Daca noi suntem mai fericiti, de acest lucru vor beneficia chiar si cei de langa noi – partenerii, prietenii, familiile noastre si chiar societatea.